U Karlovcu remont motora ruske Nuklearne elektrane

Autor: Darko Bičak , 16. kolovoz 2019. u 06:30
Dizelski agregat težak 84 tone doprema se avionom Antonov u ponedjeljak

Adriadiesel ga je i proizveo.

Adriadiesel iz Karlovca, nekadašnja Jugoturbina, napravit će remont dizelskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk, u vlasništvu AO Koncern Rosenergoatom, proizvedenog 1978. godine u pogonima Adriadiesela.

Naime, kako su pojasnili iz tvrtke, dizelski motor težak 84 tone dopremit će jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, Antonov 124-100, čije slijetanje u Zagreb je planirano u ponedjeljak 19. kolovoza popodne. Ovaj agregat je radio u ruskoj nuklearki 42 godine, a danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova, služe za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Zanimljivost je, ističu u Karlovcu, da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u černobilskoj elektrani 1986. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog – nestanka goriva.

Nenad Končar, predsjednik Uprave Adriadiesela, ističe da je smjer daljnjeg razvoja tvrtke usredotočiti se na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor, te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji. "Adriadiesel se dokazao kao stručan partner koji nudi kvalitetan servis dizelskih motora – generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dizelskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini", kaže Končar.

Komentirajte prvi

New Report

Close