Tvrtka Žito kupuje PP Ratkovo u Vojvodini

Autor: Ivana Barišić , 12. kolovoz 2008. u 06:30

PP Ratkovo ima 2000 hektara zemljišta, a prošlu je godinu zaključilo s neto dobiti od 2,7 milijuna kuna

Dok je Žito u vlasništvu Marka Pipunića prodalo šest svojih mesnica iz lanca maloprodaje osječkoj klaonici i mesnici Ravlić, istovremeno je na Beogradskoj burzi oglasilo ponudu za preuzimanje PP Ratkova u Vojvodini.

Visina obavljene transakcije za dvije mesnice u Đakovu, tri u Osijeku i jednoj u Slatini doseže vrijednost samo kupljenog inventara. U njima je bilo zaposleno ukupno 24 radnika koji su prešli novom vlasniku, a onima koji to nisu htjeli isplaćene su otpremnine. “Taj dio biznisa smo prepustili Ravliću jer nam je bilo važno da se on nastavi kvalitetno dalje razvijati. Premali smo za taj segment i nismo se odlučili u tome dalje širiti. Planiramo se posvetiti razvoju i širenju farmi krava, svinja i kokoši. U tom smislu planiramo još neke akvizicije na području Hrvatske”, rekao je za Poslovni dnevnik Marko Pipunić te dodao kako je u tijeku postupak “squezze outa”, odnosno istiskivanja manjinskih dioničara u PP Ratkovu. Prema ponudi objavljenoj na Beogradskoj burzi, Pipunićevo Žito zajedno s Borislavom Lilićem iz Odžaka koji je već od prije u poljoprivrednom biznisu i ondje ima tri poljoprivredne tvrtke, zajedno posjeduju 113.207 (66,74 posto) od ukupno 169.605 dionica ovoga vojvođanskog agrokombinata. Manjinskim dioničarima koji su u posjedu 56.398 dionica ili 33,25 posto vlasništva, ponudili su po 600 dinara za svaku od njih. Posljednjim danom prošloga mjeseca tržišna cijena ove dionice na Beogradskoj burzi iznosila je 599 dinara. Kako se navodi u oglašenom prospektu, kupljene dionice trebale bi biti isplaćene u roku tri dana od zatvaranja ponude koja istječe 27. kolovoza.

“Ratkovo je kombinat koji posjeduje oko 2000 hektara poljoprivrednoga zemljišta. Imalo je oko 130 zaposlenih, a po kolektivnom ugovoru ostalo je ih oko 80. Ondje planiramo razvijati i širiti biznis sa žitaricama i kooperacijom. U tijeku je kupnja dionica i taj proces još nije završen. Kada bude gotov krajem ovoga mjeseca, znat ćemo i kolika je vrijednost ove akvizicije. Operativni dio posla za nas su odradili brokeriE, napominje Pipunić. Na popisu manjinskih dioničara PP Ratkova, koje je prošlu godinu zaključilo s neto ostvarenom dobiti u visini od 27,082 milijuna dinara (oko 2,7 milijuna kuna), kako se neslužbeno doznaje, nalaze se većinom sadašnji i bivši radnici. U razgovoru za Poslovni dnevnik jedan od njih, Radoslav Stošić, koji zajedno sa svojom suprugom posjeduje oko 200 dionica, izrazio je nezadovoljstvo ponuđenom cijenom. “Prije smo imali više dionica, ali je njihov broj prepolovljen zbog promjena temeljnoga kapitala. Mislimo kako je ponuđena cijena od 600 dinara malo preniska. Neka normalnija bila bi oko 1000 dinara. No, ima radnika koji su ih već prodali. Svima su nam poštom stigle pisane ponude, a na nama je da se sada odlučimo. Vidjet ćemo što će biti i kako će se njihova cijena kretati na Beogradskoj burzi. Vremena za odluku još imamo”, rekao je Stošić.

Komentirajte prvi

New Report

Close