Što niste znali o plaćama u Hrvatskoj, a moglo bi vam koristiti

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2016. u 09:13
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 6% višu plaću od prosjeka, ali 30% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

U zadnjem kvartalu 2015. godine, prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.214 kuna, što je za 3% manje nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je niža za 4%.

Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.412 kuna što je 3% manje nego u prošlom kvartalu.

Gledajući cijelu 2015. godinu, prosječna plaća iznosila je 5.381 kunu što je 1% više u odnosu na plaću u 2014. godini.

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 128% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (80% više od prosjeka), ljudskih potencijala (+38%) te informacijskih tehnologija (+33%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-43%), pomoćnim zanimanjima (-39%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-35%).

Muškarci zarađuju u prosjeku 9% više od žena  

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 9% višu plaću od žena, što je ista razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.438 kuna, dok su žene u prosjeku zarađivale 4.976 kuna.

Oba spola osjetila su pad prosječnih plaća od 3% u odnosu na prethodni kvartal.  

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 54% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 26% višu plaću od prosječne. Završen magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 111% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 72% višu plaću od prosjeka.

Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 6% višu plaću od prosjeka, ali 30% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 15% više od prosjeka i iznose u prosjeku 5.990 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 4.888 kuna (6% manje od prosjeka).

Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 5% je viša od prosjeka i iznosi 5.487 kuna.

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4.556 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 4% niža od prosjeka i iznosi 4.981 kunu.

Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.361 kunu i 3% je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 6% viša od prosjeka i iznosi 5.529 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2015. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 20% ispod prosjeka te Brodsko-posavskoj županiji; također 20% niže od prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka te iznosi 5.968 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće na razini prosjeka.

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 6% nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća je 6% viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je 8% viša od prosječne.

Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i naniže plaće (26% niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici u dobi od 35 godina imaju 13% višu plaću od prosječne.

Komentirajte prvi

New Report

Close