Soros predviđa recesiju u SAD-u u 2007.

Autor: Daniel Patrik Brčić , 10. siječanj 2006. u 06:00

SINGAPUR – Poznati američki milijarder, finacijer, ulagač i filantrop George Soros izjavio je jučer u Singapuru kako očekuje da bi središnja američka banka, US Federal Reserve, mogla pretjerati sa zaoštravanjem monetarne politike, pritišćući cijene nekretnina i gurajući američko gospodarstvo u recesiju u 2007. godini.
Oštar pad cijena kuća u SAD-u mogao bi biti popraćen padom vrijednosti dolara i time osujetiti pokušaj Feda da upriliči “meko slijetanje” američkoga gospodarstva, upozorio je Soros u govoru u singapurskom Institutu za međunarodnu politiku. On također očekuje kako će ključne kamatne stope u Sjdinjenim Državama, trenutno su na razini od 4,25 posto, dosegnuti maksimalnu razinu od 4,75 posto, ali unatoč tome Fed bi mogao zakasniti s odlukom o prekidu politike podizanja kamatnih stopa, čime bi se značajno povećali izgledi za tzv. “tvrdo slijetanje” gospodarstva, upozorio je Soros, dodajući da ako cijene kuća i dalje budu padale uz usporedno usporavanje rasta kamatnih stopa, slijetanje bi na kraju moglo ispasti tvrdo. Zato očekujem da recesija neće nastupiti 2006., već 2007.
Na sastanku u Singapuru Soros je također izjavio kako je gospodarski rast u Europi relativno dobar, ali tvrdo slijetanje u SAD-u bit će popraćeno padom vrijednosti dolara, što će naškoditi europskom gospodarstvu”. Po njegovu je mišljenju, mjehurić na tržištu nekretnina u SAD-u, kao značajan faktor snažne američke potrošnje, dosegnuo maksimalne razmjere te je započelo njegovo ispuhivanje.
U osvrtu na stanje u svjetskom gospodarstvu ukazao je na dva dodatna značajna rizika. Riječ je o američkom ratu protiv terora i globalnom zatopljenju. Ustvrdio je da je rat protiv terora okrenulo svjetsko javno mnijenje protiv SAD-a kao najmoćnije zemlje svijeta, dodajući da je u međuvremenu i većina Amerikanaca uvidjela da ih je administracija predsjednika Georgea W. Busha navela na stranputicu.
Globalno zatopljenje ugrožava čovječanstvo i taj problem treba riješiti kažnjavanjem prekomjernih emisija ugljičnog dioksida. Inače, Geroge Soros postao je poznat širom svijeta po tome što je 1992. svojim spekulacijama prisilio britansku vladu da povuče svoju valutu iz europskoga tečajnog mehanizma, a na prošlim izborima za predsjednika SAD-a svojim je novcem financirao NGO MoveOn.org koja je bila krovna organizacija za borbu protiv reizbora Georgea W. Busha.

Komentirajte prvi

New Report

Close