Sindikat: Vlada stala na stranu kapitala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. kolovoz 2013. u 16:36
Bruno Bulić / Photo: Goran Kovačić/PIXSELL

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić prozvao je danas Vladu da je stala na stranu kapitala i socijalno neosjetljivih poslodavaca koji su hrvatski turizam.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić prozvao je danas Vladu da je stala na stranu kapitala i socijalno neosjetljivih poslodavaca koji su hrvatski turizam, poručio je, pretvorili u borbu za profit i nekretnine, a radnike vide samo kao trošak.

"Vlada je stala na stranu tog kapitala i posve rastočila državu“, rekao je Bulić na konferenciji za novinare u Rijeci, na kojoj je govorio o stanju u Liburnia Riviera Hotelima (LRH), istaknuvši da se u rukama krupnog kapitala nalaze i mediji.

Stanje u LRH označio je primjerom da se hrvatski turizam pretvorio samo u borbu za čisti profit i nekretnine, a da se na radnike u toj borbi gleda samo kao na trošak.

Bulić je kazao da je 80 posto poslodavaca socijalno neosjetljivo, da ne razmišljaju o tome da radnik ima obitelj, da su okrutni i pohlepni, te da, iako ostvaruju ogromnu dobit, na radničku plaću od 2800 kuna nisu spremni dati ni 100 kuna više.

Upozorio je kako iduće godine Hrvatska može očekivati dovođenje radne snage iz Bugarske i Rumunjske, te da, ako se nastavi kao dosad, "možemo zaboraviti goste iz Njemačke i Italije".

Projekt izgradnje golf terena na Srđu nazvao je "kamuflažom da se mogu graditi objekti ondje gdje se inače nikad ne bi mogla dobiti dozvola", upitnim ocijenivši najave o zapošljavanju na Srđu. "Golf će u konačnici biti sporedan, a Srđ nova lokacija za apartmane bogataša", rekao je Bulić.

Na težak položaj radnika u LRH upozorila je i voditeljica riječkog ureda SIK-a Marina Cvitić, ističući da su radničke plaće male te da se raznim pritiscima nastoji smanjiti broj zaposlenih.

Kazala je da se plaće u toj tvrtki od 2010. godine nisu povećale unatoč inflaciji, odnosno da su povećane za 1 posto samo zato jer je to obveza iz kolektivnog ugovora.

Cvitić je prozvala Upravu LRH da šikanira radnike koji su se izjasnili da ne žele napustiti tvrtku, nagovarajući ih da sporazumno raskinu radni odnos. "Ako to ne učine šikanira ih se, premješta bez preciznog određenja poslova i dovodi u situciju da izlaz zaista vide samo u otkazu", kazala je.

Upozorila je i da neki radnici rade i po 14 sati bez prekida, a drugi manje od tjednog radnog vremena, te da nije jasno što se time želi postići.

Upravu je prozvala i da pronalazi rupe u zakonu kako bi iskoristila državne poticaje, odnosno da nastoji otpustiti što više radnika kako bi tvrtka mogla koristiti beneficije.

Komentirajte prvi

New Report

Close