Sindikat usluga protiv otpuštanja radnika u T-HT-u

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2006. u 06:00

ZAGREB – Sindikat usluga UNI-Cro i njegovih osam udruženih sindikata izrazili su jučer podršku Hrvatskom sindikatu telekomunikacija koji je za 12. siječnja najavio prosvjed na Trgu bana Jelačića pod nazivom “Pet minuta do dvanaest za radno-socijalnu budućnost radnika T-HT Grupe”.
Sindikat usluga u otvorenom pismu izražava razočaranje nezainteresiranošću Vlade, kao jednog od vlasnika T-HT-a, za sudbine 648 radnika kojima Uprava T-HT-a planira uskoro otkazati ugovore o radu.
Vlada se trebala ponašati kao odgovoran poslodavac i utjecati da u procesu reorganiziranja T-HT-a ne prevladaju interesi multinacionalne kompanije za povećanjem profita smanjivanjem troškova radne snage, a na uštrb 648 radnih mjesta, ističe sindikat. Iako je odredbama Kolektivnog ugovora (KU) utvrđeno da će Uprava i Radničko vijeće zajednički izraditi program zbrinjavanja viška radnika, Uprava je zanemarila odredbe Kolektivnog ugovora i samostalno izradila taj program, tvrdi sindikat. Postupak otkazivanja ugovora o radu 648 radnika T-HT-a bio je netransparentan, što potvrđuje činjenica da poslodavac pri određivanju viška radnika nije poštivao zakonske kriterije, odnosno starost radnika, dužinu staža i obveze uzdržavanja.
Do kada će Vlada izvlačiti dividendu iz T-HT-a i koristiti je za proračunske manjkove, umjesto u razvoj novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta, a istovremeno dopuštati masovno otpuštanje radnika T-HT-a radi povećanja dobiti smanjivanjem troškova radne snage, pita sindikat. Vlada bi morala imati više socijalne osjetljivosti oduprijeti se takvim nastojanjima, te ne dopustiti da se ulaskom jedne multinacionalne kompanije na hrvatsko tržište broj radnika s 12.000 smanji na polovinu, a do kraja 2008. godine možda i na trećinu, naglašava se u otvorenom pismu.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close