Rekordan urod mandarina nema tko pobrati: Nedostaje 150 sezonskih radnika

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2016. u 09:58
foto: foto press

Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca.

Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište – rekao je predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu.

Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage. „Iz Hrvatske je iselilo više od sto tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji“, ističe Matijević dodavši kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede. 'Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet', ističe Matijević dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

„Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno“, ističe Matijević dodavši kako će se ovaj problem odraziti posebice na male proizvođače.

Dodaje da su hrvatski poljoprivrednici ionako u nezavidnom položaju spram europskih kolega koje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja. Također osvrnuo se i na visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u okruženju te na smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom na više cijene proizvodnje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

DOLINA NERETVE je kaotično mjesto gdje nema pristojnog parkiranja – a kamoli ……
tržišta rada ….

Snađite se ! Ako znate iznjedriti takve idiotske političke strategije od kojih se mnogima
krv ledui u žilama, izmisliti svoje pravo na zemlju, nepoštujući zakone koji vrijede za sve,,
ako znate prodavati uz cestu po rekordnim cijenama bez računa…
onda nađite i berače..

kome da se javim kao berač ?

vragolasti Denis bi da mu netko džabe bere mandarine

Otišli doktori,sestre,inženjeri,njegovateljice,vozači,građevinci, varioci ,berači….

Gadno je to 28. mjesto u EU-niji.

New Report

Close