Raste cijena sindikalne košarice, a građani će se u prosincu zaduživati i za hranu i darove

Autor: Ksenija Rukavina , 07. prosinac 2005. u 01:00

Sindikalna košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u studenom porasli za 1,07 posto u odnosu na listopad, te iznose 6334 kune. Kako je prosječna plaća za rujan iznosila 4352 kune, njome se moglo podmiriti 68,71 posto životnih troškova, odnosno 1,77 posto manje nego prethodnog mjeseca, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.
Sindikalna košarica za obitelj koja nema vlastiti stan i plaća stanarinu u studenom je iznosila 8106 kuna pa je prosječnom plaćom ta obitelj pokrila svega 53,68 posto životnih troškova. Obitelj s dvoje umirovljenika na košaricu je u studenom potrošila 3461 kunu, a kako je prosječna isplaćena mirovina iznosila 1854 kune, njezina je pokrivenost bila svega 53,59 posto.
Najskuplja sindikalna košarica bila je u Puli gdje je u studenome iznosila 7271 kunu, a najniža u Splitu za 6004 kune. NHS je također upozorio kako će hrvatski građani u prosincu na predblagdansku potrošnju izdvojiti rekordnih 9 milijardi kuna, odnosno milijardu više nego prošlog prosinca. Ponukani agresivnim reklamama, naši će građani, procjenjuje NHS, najviše potrošiti na hranu, stvaranje posebnog ugođaja u domu te na darove najbližima. “U povodu Sv. Nikole i predstojećih blagdana dajemo Vladi i Hrvatskom saboru “Krampusa” za brigu koju su pokazali za siromašne građane, odnosno zato što se brinu isključivo za sebe”, rekao je Sever. U Hrvatskoj se živi sve gore, nezaposlenost ne pada, život je skuplji, a sve je više siromašnih. U takvim okolnostima Sabor predlaže povećanje naknada za putovanja zastupnicima od 1000 do 4000 kuna, ističe Sever te dodaje kako iz primanja koja dosežu i 15.000 kuna i sve pogodnosti koje imaju, zastupnici dobivaju još jednu mogućnost za zaradu. Sever je također istaknuo kako će u ovo predblagdansko vrijeme na poklone, putovanja uglavnom računati bogatiji dio društva, dok prosječna obitelj može potrošiti ukupno oko 1300 kuna na darove i hranu. “Ni mi sindikati nismo dobro odradili svoj posao tijekom godine, morali smo žešće progovoriti o nepravdama”, zaključio je Sever.

Komentirajte prvi

New Report

Close