Radio 101 prvi medij uspješno izašao iz stečaja

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 17. srpanj 2012. u 22:00

Stojedinica je podmirila sve dugove, a uskoro bi trebala početi i isplata zaostalih plaća. Novi vlasnik je Thomas Alexander Thimme, koji je već preuzimao radiostanice u stečaju

Tvrtka Impossibile Egressus preuzet će zagrebački Radio 101 nakon što je u ponedjeljak službeno objavljeno da je nakon 18 mjeseci izašao iz stečaja. Odlukom Trgovačkoga suda u Zagrebu Stojedinica može nastaviti poslovanje bez stečajnoga predznaka. Radio kreće “s nule”, svi dugovi su podmireni, a radnici bi trebali primiti zaostale plaće.

Kako je spomenuo glavni urednik Radija 101 Željko Matić, prvi su elektronički medij u Hrvatskoj koji je ušao u stečaj i iz njega uspješno izašao. U čemu je tajna uspjeha? “Napravio sam stečajni plan, podmireni su dugovi i zadržana radna mjesta”, odgovara Maroje Stjepović, stečajni upravitelj Radija 101. Na pitanje je li u cijelo rješavanje situacije bio upleten i Thomas Alexander Thimme, vlasnik tvrtke Impossibile Egressus (u prijevodu ‘Nemogući izlaz’), koji je poznat po tome da preuzima radiostanice u stečaju, što je u Berlinu učinio već dva puta, Stjepović odgovara: “Nije on imao nikakve veze. Napravio sam stečajni plan i prema tom se planu radilo”. Naime, iako je prije 18 mjeseci Thimme nakon tri propala plana preuzimanja Stojedinice u Hrvatskoj osnovao spomenutu tvrtku i kao jedini ponuditelj preuzeo Radio 101 za nešto više od šest milijuna kuna, morao je pričekati izradu stečajnoga plana i potom konačnu odluku Skupštine vjerovnika kako bi preuzeo Stojedinicu.Thimme je 80-ih bio među osnivačima berlinskoga Radija 100, koji je na kraju otišao u stečaj unatoč tomu što su njegovi suradnici i slušatelji prikupljali novac za spas postaje, a kasnije su ga povezivali i s propašću još dviju radiostanica.Konačni ishod u slučaju Radija 101 znat će se vremenom. “Ne volim baš biti patetičan, ali samo da vam kažem da nismo samo radili bez plaće, nego da smo bili suočeni i s opstrukcijom države, različitih institucija, zluradošću bivših kolega, da ne govorim o zluradosti pojedinih medija, ali ipak smo, eto, izdržali. Kako je bilo raditi ovdje, možda najbolje govori veljača ove godine, kad je vani bilo minus 23, a unutra valjda minus 21”, kazao je u obraćanju slušateljima glavni urednik Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close