Profesionalno ponašanje nije samo stvar biznisa, već i svakog pojedinca i društva

Autor: Ksenija Puškarić , 26. siječanj 2011. u 22:00

Tvrtke Hendal, Ramiro, Status grupa i Det Norske Veritas osnovali su Udrugu za promicanje kulture u poslovanju jer u Hrvatskoj ne postoji jasna definicija poželjne i učinkovite poslovne kulture

Kako bi osvijestili poslovnu zajednicu o važnosti razvijanja kulture profesionalnih i odgovornih poslovnih odnosa, Hendal, Ramiro, Status grupa i Det Norske Veritas Adriatica osnovali su Udrugu za promicanje kulture u poslovanju (KUP). Kako kažu u spomenutim tvrtkama, ideja o osnivanju odruge proistekla je iz činjenice da u Hrvatskoj ne postoji jasna definicija poželjne i učinkovite poslovne kulture, kao ni smjernice o tome koja poslovna ponašanja trebaju razvijati pravne i fizičke osobe kako bi ostvarivale uspješne poslovne odnose.

“Uoči osnivanja udruge proveli smo istraživanje na uzorku od 400 poslodavaca koje smo pitali što za njih predstavlja kultura u poslovanju i odgovori su bili iznenađujući. Većina smatra da je puko poštivanje ugovorenih obveza te plaćanje na vrijeme suština kulturnog poslovanja. Tek se svaki 13. poslodavac izjasnio za etiku i kulturu, a svaki 25. za stručnost i odgovornost u poslovanju. Nadalje, većina poslodavaca je sebi dodijelila visoku ocjenu kulture, a drugima znatno nižu što je vrlo zanimljivo”, rekla je Nevenka Hendrih, potpredsjednica Udruge KUP.Tanja Pureta, predsjednica KUP-a, kaže da se često suočila sa zahtjevima kako unaprijediti poslovanje, povećati konkurentnost, riješiti probleme u komunikaciji između poslodavca i zaposlenika, odnose s dobavljačima i klijentima. “Poslodavac ili tvrtka koja želi razvijati kulturno poslovanje treba samo uložiti ponešto sredstava u edukaciju, sve ostalo je pitanje dobre volje”, kazala je Pureta. Nakon što se tvrtka odluči učlaniti u udrugu morat će ispuniti upitnik čiji je cilj definicija trenutnog stanja, a svake će se godine provoditi obavezna samoprocjena kulture i odgovornosti u poslovanju.

“Nećemo imati represivnu ulogu niti ćemo ikoga tjerati da nam se pridruži, ali ćemo svi preporučiti da nam se pridruže jer profesionalno i odgovorno ponašanje nije samo stvar biznisa, već društva u cjelini pa tako i svakog pojedinca”, rekla je Hendrih. “Nacionalno vijeće za konkurentnost pomoći će u radu KUP-a te surađivati sa udrugom, kao i sa svim tvrtkama koje su zainteresirane za podizanje svoje konkurentnosti kroz kulturno poslovanje”, rekao je Goran Radman, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Podršku KUP-u pružit će i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) čiji je direktor Davor Majetić pozvao sve svoje članove da se pridruže ovoj inicijativi.“Kulturno i odgovorno poslovanje posebno je važno za one koji rade s inozemstvom”, zaključio je Majetić.

Ostvarenje ciljeva

Koncept
Koncept kulture u poslovanju obuhvaća svjesno promišljanje o svim odnosima koje tržišni subjekt te pravna ili fizička osoba ima s drugim tržišnim subjektima u smislu njihovog kvalitetnog postavljanja i održavanja kako bi ostvario ciljeve svog poslovanja.

Način djelovanja
Cilj je upoznati javnost s konceptom kulture u poslovanju i načinima implementacije na svim razinama i to razmjenom znanja, iskustava i dobrih poslovnih praksi.

Komentirajte prvi

New Report

Close