Predstavljena energetska obnova 87 objekata Grada Zagreba

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2013. u 17:03
Marijan Maras; Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Aktivnosti zagrebačke Gradske uprave u energetskoj obnovi 87 objekata Grada Zagreba, uporabe obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva sukladno smjernicama i direktivama EU, predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Aktivnosti zagrebačke Gradske uprave u energetskoj obnovi 87 objekata Grada Zagreba, uporabe obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva sukladno smjernicama i direktivama EU, predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras istaknuo je projekt "ZagEE" – Zagreb energetski efikasan grad kojim je obuhvaćena energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za 87 javnih zgrada – osam zgrada Gradske uprave, 13 zgrada osnovnih škola, osam zgrada srednjih škola, 32 zgrade dječjih vrtića, šest zgrada domova za starije i nemoćne, dvije zgrade domova zdravlja i 18 zgrada mjesne samouprave. Projektom je obuhvaćena i modernizacija 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima s kontrolnim upravljačkim sustavom. Projekt je vrijedan gotovo dva milijuna eura, a provodit će se do ožujka 2016. Grad Zagreb će investiciju realizirati sredstvima Strukturnih fondova EU te kreditima Europske investicijske banke i HABOR-a te manjim dijelom sredstvima iz gradskog proračuna, rekao je Maras.

Dodao je kako je u tijeku i izvedba fotonaponskih sustava na tri objekta gradske uprave, četiri termalna solarna sustava na objektima Gradske uprave i četiri sustava na dječjim vrtićima. Ugovorena je izrada tehnička dokumentacija za fotonaponske sustave na šest gradskih objekata i 10 solarnih termalnih sustava na 10 objekata.

Maras je istaknuo da je uspostavljen i registar objekata gradske uprave, kontinuirano se prati energetska potrošnja i potrošnja vode na 892 objekata.

Grad Zagreb je tijekom 2011. i 2012. građanima i pravnim osobama subvencionirao troškove izgradnje obnovljivih izvora energije za 71 sustav (do 40 posto iznosa) a, od ove godine u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira subvencionirati troškove za izgradnju novih 75 sustava. Natječaj je otvoren do 15. srpnja ove godine, kazao je Maras.

Zaključio je kako je za ostvarenje svih tih projekata jako važna politička potpora i da "Zagreb ima sreću što je imao političku potporu".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da u Gradu Zagrebu nisu puno pričali i obećavali jer su učili na iskustvima ekološki osvješćenijih i razvijenijih europskih gradova, detaljno analizirali energetsku situaciju u raznim sektorima, obrazovali se i marljivo pripremali dokumentaciju. "Sada kao punopravni član Europske unije možemo povući velika sredstva za energetski sektor", istaknuo je. Naglasio je da je u doba krize i recesije racionalno korištenje energije, energetska učinkovitost, primjena novih "zelenih" tehnologija i obnovljivih izvora energije imperativ ali i realni zamašnjak u pokretanju gospodarskog razvoja, otvaranju novih radnih mjesta i svjetlije perspektive naših mladih generacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close