‘Planulo’ svih 68.000 logističkih kvadrata u zoni Meridian 16, vrijednost najvećeg projekta oko 60 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 18. svibanj 2021. u 13:40
Foto: PD

Mada ni inicijalni projekt još nije dovršen, duga je lista čekanja pa investitor navodno već razmatra širenje kapaciteta.

Trenutno najveća investicija u području logistike u Hrvatskoj realizira se na području Grada Velike Gorice, u po mnogo čemu jedinstvenoj poslovnoj zoni Meridian 16, u tamošnjoj općini Vukovina.

No, s obzirom na cjelokupni kontekst poslovanja same zone u kojoj već drugu godinu posluje Atlanticov logističko-distributivni centar (investicija 20 mil eura kroz suradnju s Kamgradom), zatim ostale izgrađene skladišne kapacitete manjih investitora, ali i dva aktualna koji su u fazi gradnje s ukupno procijenjenom vrijednošću od cca 100 milijuna eura, ovaj se grad na 20 minuta od Zagreba promiče u prepoznatljivu logističku ‘destinaciju’ u RH.

Vrijednost najvećeg projekta kreće se oko 60 milijuna eura, a investitor je zagrebačka tvrtka Log expert one. Svi raspoloživi kapaciteti za zakup, unatoč rekordnoj veličini centra, već su – ‘planuli’. To znači da u objektima tlocrtne veličine 68.000 četvornih metara već danas ne postoje slobodni kvadrati za nove, navodno i dalje brojne zainteresirane zakupce.

Svoj projekt tvrtka Log expert one razvija na površini zemljišta cca 173.000 m2, dok će cijelom površinom krova biti postavljene solarne ploče, što će predstavljati jednu od većih solarnih elektrana unas.

Nije novost da na našem tržištu vlada prava jagma za skladišnim kapacitetima dodatno potaknuta pandemijskim rastom online trgovine.

Prema dostupnim informacijama iz uprave zone Meridian 16 koju vodi direktorica Ivana Bakunić, novi investitor kroz već ‘ful’ sklopljene ugovore o zakupu skladišnog prostora po završetku investicije, praktički uskoro, dovodi priličan broj internacionalnih kompanija, zakupaca prostora koji su zainteresirani za distribuciju njihovih roba u Hrvatskoj te regiji iz novih skladišta.

60

milijuna eura vrijednost projekta koji se razvija na zemljištu od otprilike 173.000 m2

Kao razlog velikog interesa za zonu logističkih tvrtki svakako je infrastrukturna opremljenost te izvrsna prometna povezanost s autocestom, blizinom Zračne luke i gradom Zagreb.

No, danas su još mnoge tvrtke predbilježene tako da je poduža lista čekanja, zbog čega investitor još u tijeku gradnje centra kreće u razradu planova u pogledu daljnje investicije u proširenje kapaciteta. Za poslovanje Log expert onea zadužena su dva direktora, Adrian Stanisav iz Rumunjske i Branislav Habán iz Slovačke, no zapravo prema navodima Bakunić, posrijedi je hrvatska sastavnica međunarodne kompanije koja se bavi razvojem logističkih projekata.

Za aktivnosti u Hrvatskoj imaju odvjetničko društvo koje ih zastupa u svim pitanjima, no izgleda da su dosta ‘zakopčani’ glede komuniciranja s javnošću.

U logističkom mega-projektu prema podacima iz sudskog registra zajednički nastupaju rumunjski Log expert development te MB cons solutions kao i češki Sympatia Projects, kao suvlasnici tvrtke Log expert one, društva s ograničenom odgovornošću za graditeljstvo.

Osnovano je s minimalnim iznosom temeljnog kapitala za navedenu statusnu formu, i to neposredno nakon izbijanja pandemije, no očito velikom brzinom razvija projekt koji se sastoji od dva objekta veličine 10.000 m² i 50.000 m².

Na izvođenju radova angažirano je nekoliko građevinskih tvrtki, s time da je projekt kao glavnom izvođaču povjeren tvrtki Zagorje gradnja Sukladno zacrtanoj dinamici, a sve se odvija prema planu, završetak objekata se očekuje krajem ove godine.

Direktorica Bakunić navodi da je interes za kvalitetnim industrijskim i logističkim prostorima na njihovoj lokaciji jako velik, čemu pridonosi izuzetna prometna povezanost Velike Gorice, uz veliku podršku radu zone od strane gradskih vlasti, koja je vidljiva i na planu brzih procedura za realizaciju projekata kao bitnih čimbenika u svakoj investiciji.

Dobar spoj s cestama

Meridian 16 Business Park privatna je poslovna zona u vlasništvu austrijskih investitora, a koji je razvijaju posljednjih deset godina. Zona se prostire na više od milijun četvornih metara te je jedna od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj.

Zbog svoje izvrsne lokacije (okolica Velike Gorice, odnosno ključni čimbenik je blizina Zagreba te međunarodne zračne luke Franjo Tuđman), kao i prometne povezanosti (izlaz na autocestu i brze ceste) zonu su odabrale za svoje sjedište i logističke prostore mnoge domaće i strane kompanije.

490

tisuća kvadrata površine zone predviđeno popuniti. Dio već ima ‘stanare’

Ova se poslovna zona razvija po standardima zelene i održive gradnje te je prvi projekt u Hrvatskoj koji je dobio zlatni DGNB certifikat – međunarodno priznati certifikat za zelenu gradnju, i to za čitavi obuhvat poslovne zone.

No, zbog svoje veličine njezin je razvoj podijeljen po fazama. Prva faza projekta je gotovo u cijelosti dovršena, što znači da je za nju predviđena površina i popunjena (površina oko 225.000 četvornih metara), druga faza također (površina oko 265.000 m²), dok sada rade na razvoju i treće faze projekta odnosno poslovne zone.

Od prisutnih korisnika s izgrađenim objektima u zoni svakako prednjači Atlantic Grupa, s centralnim logističko-distribucijskim centrom za cijelu Hrvatsku, na zemljištu veličine oko 60.000 m², dok ukupna tlocrtna površina zgrade iznosi oko 17.000 m².

Tu su manje tvrtke Palco te Fas Logistica sa svojim poslovno-upravnim zgradama, u slučaju prve riječ je o zemljištu veličine oko 10.000 m² , dok kod druge   zemljište iznosi oko 2500 kvadrata.

No, uz ovu aktualnu najveću investiciju u logistici namijenjenu tržištu, ondje svoj projekt procijenjene vrijednosti na oko 35 milijuna eura upravo realizira i tvrtka Eurospin Hrvatska, s time da je riječ o njihovoj novoj upravnoj zgradi i logističkom centru.

Projekt ovoga talijanskog trgovačkog lanca obuhvaća zemljište od 77.000 m², ukupna tlocrtna površina objekta iznosi oko 29.000 m², te se za njihovo centralno distribucijsko skladište te sjedište Uprave društva isto planira dovršetak krajem 2021. godine.

Prema Bakunić, postoji još cijeli niz novih korisnika koji će   uskoro započeti s gradnjom, čiji interes za kvalitetnim industrijskim i logističkim prostorima bilježe slijedom rastućeg interesa i potražnje za logistikom te skladištima, kao i na valu znatnog jačanja online prodaje.

Riječ je o   građevnim česticama površine od 2500 pa do 10.000 m², na koje će se useliti novi stanari, to su tvrtke AGS, Astreja plus, Bertol, Alcu, Centar toplinske obrade.

Pored zone Meridian 16, na području grada Velike Gorice nalaze se još Radna zona Rakitovec te Gospodarska zona Kušanec-Istok. RZ Rakitovec je aktivna zona u kojoj su smještene tvrtke pretežite proiz365vodne djelatnosti.

Olakšice investitorima

Pored postojećih u zoni, trenutačno su četiri tvrtke koje su kupile zemljište u vlasništvu Grada u postupku projektiranja i ishođenja potrebnih dokumenata za građenje, te će postati novi njezini stanovnici.

Kako bi pomogao investitorima Grad Velika Gorica uveo je institut “osobnog investicijskog pratitelja” u cilju što bržeg rješavanja administrativnih prepreka.

Njihova zadaća je pomaganje investitorima u ishođenju potrebne dokumentacije te u aktivnostima koje bi dovele do ostvarenja planirane investicije u najkraćem mogućem roku.

Poticajne mjere kroz subvencije i olakšice investitorima na području grada Velike Gorice predviđene su kroz umanjenje u rasponu od 10 do 90% komunalnog doprinosa, dok se oslobođenje od plaćanja komunalna naknade za sve koji prvi puta započinju obavljati proizvodnu djelatnost u visini od 100% iznosa za prvu godinu, 50% iznosa za drugu godinu te 25% iznosa za treću godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close