Petrokemija udobrovoljila Inu, otvorena vrata dokapitalizacije

Autor: Marija Brnić , 27. svibanj 2014. u 22:00
Dogovor s Inom Petrokemiji je važan za daljnji postupak restrukturiranja i uvjeravanja ulagača

Petrokemiji se može do 1. listopada sama snaći i osigurati nabavu plina od drugih opskrbljivača.

Kutinska Petrokemija, prema informacijama Poslovnog dnevnika, uspjela je postići dogovor s Inom o povoljnijim uvjetima za nabavu plina, a što je jedan od uvjeta za provedbu postupka dokapitalizacije tvrtke.

Petrokemiji će se tijekom ljeta, do 1. listopada, omogućiti "time out", odnosno Ina će joj otvori prostor da se tijekom ljeta sama snađe i osigura nabavu plina od drugih opskrbljivača. Postignut je i dogovor da će cijena plina po kojoj će Inin Prirodni plin nakon 1. listopada nastaviti snabdijevati Petrokemiju biti znatno povoljnija, a koliko točno povoljnija, još se usuglašava. Osim s Inom takav je dogovor Petrokemija uspjela postići i s drugim ugovornim opskrbljivačem PPD-om.

Velik interes dobavljača
Iz Petrokemije službeno nismo uspjeli dobiti potvrdu ovih informacija, no naši izvori uvjeravaju kako ni pronalazak novih dobavljača plina ne bi trebao predstavljati problem za Petrokemiju. Navodno je nekoliko tvrtki već iskazalo interes, pa bi i aranžman mogao biti zaključen u kratkom vremenu. Resorni ministar Ivan Vrdoljak jučer nije imao informacija o postignutom dogovoru Ine i Petrokemije."Riječ je o komercijalnim pregovorima dvaju privrednih subjekata u kojima Vlada ne sudjeluje, no kao ministar gospodarstva želim naglasiti kako mi je iznimno drago što su otvoreni konstruktivni razgovori. Radi se o dvije strateški važne hrvatske kompanije i uvjeren sam kako mogu postići dogovor na obostranu korist", kaže Vrdoljak, te dodaje: "Iako se s kolegama u Ini često ne slažem oko viđenja nekih apekata poslovanja te tvrtke, u ovom slučaju uistinu su se pokazali spremnima za ozbiljan i odgovoran dijalog, što mogu samo pohvaliti".

Slijedi restrukturiranje
Dogovor s Inom Petrokemiji je važan za daljnji postupak restrukturiranja i uvjeravanja ulagača, a prije svega postojećih dioničara – države i mirovinskih fondova, za sudjelovanje u dokapitalizaciji, kojom bi se osiguralo 500 milijuna kuna. Prvi pred koje će uprava tvrtke izaći s programom restrukturiranja biti će članovi Vlade, kojima će program prezentirati idući tjedan. Izdanje novih dionica planirano je kroz tri kruga, s time da u prva dva mogu sudjelovati samo postojeći dioničari, a poziv za prvi krug mogao bi biti otvoren potkraj lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close