Ove godine briljirala je jedna vrsta turizma, ostvareni najveći prihodi u četrdeset godina poslovanja

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2022. u 08:48
Foto: Pixabay

U planu je i nova investicija vrijedna više od 360 milijuna kuna. 

Uz lijepo vrijeme, izvrsna je ovo godina za naš nautički turizam. U prvih devet mjeseci, najveći lanac marina na Mediteranu, ACI, ostvario je prihode – najveće u četrdeset godina poslovanja, javlja HRT. Njihov rast zabilježen je u svim marinama, a u odnosu na lani porasli su za gotovo trideset milijuna kuna.

Pogled na ACI Marinu u Ičićima ne daje naslutiti da je kraj listopada. I dalje se plovi, gostiju ima, popunjeno je gotovo svih 286 vezova, plovila ima i na suhom vezu.

“ACI marina Opatija je vrlo uspješno odradila sezonu i mogu reći da je do 15. listopada marina bila popunjena do posljednjeg mjesta. Sad smo u fazi zimske pripreme, odnosno pojedini brodovi vade se na suho, tako da ćemo i njega popuniti s 30-35 plovila”, istaknuo je direktor ACI marine Opatija Ivica Škec.

Mjeseci iza nas još su jednom pokazali da je nautika najotporniji i najkonkurentniji oblik turizma. Prihodi nikad bolji. U prvih devet mjeseci ostvareno je oko 195 milijuna kuna. Sedamnaest posto više nego lani.

“Povratak nautičara i povratak predsezone je učinilo glavninu ovog rasta prihoda. Sjeverne marine su radile bolje nego južne, južne još uvijek osjećaju posljedicu i prometne izoliranosti i udaljenost prije svega, tako da te marine još imaju prostora za rast i to očekujemo u narednom razdoblju”, naglasio je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

U sljedećem razdoblju, unatoč rastu troškova, primjerice, samo onaj električne energije veći je za oko 120 posto, ne odustaje se od ulaganja. Ključni je strateški projekt buduća marina u Rijeci.

“Dokumentacija je u izradi, početkom iduće godine lokacijska dozvola bit će u rukama, posljedično tome idemo u ishodovanje građevinske i odabir izvođača, te kreću radovi”, dodao je Kristijan Pavić.

Bit će to najveća investicija u hrvatski nautički turizam ikada dosad, vrijedna više od 360 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close