Ovako su se kretale cijene novih stanova u prvom polugodištu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2012. u 14:46
PXL

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavale tvrtke i druge pravne osobe u prvoj polovici godine iznosila je 11.909 kuna.

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova u Hrvatskoj koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe bez Programa društveno poticane stanogradnje (POS), u prvom je polugodištu ove godine porasla u odnosu na drugo polugodište 2011. za 3,3 posto, a u odnosu na prvo polugodište prošle godine pala je za 1,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Sa stanovima POS-a, prosječna cijena stanova u prvom polugodištu u odnosu na prethodno polugodište povećana je za 3,3 posto, a na godišnjoj razini pala je za 1,4 posto. Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavale tvrtke i druge pravne osobe u prvoj polovici ove godine iznosila je 11.909 kuna, a bez POS-a 11.932 kune. U izračunu ukupne prosječne cijene četvornog metra stanova u prvom polugodištu ove godine, stanovi POS-a sudjelovali su sa svega 0,5 posto u ukupnoj površini. Prosječna cijena četvornog metra stana u Zagrebu u prvom polugodištu bila je 12.505 kune, a u ostalim naseljima 10.900 kuna. Tijekom prvog polugodišta, po podacima DZS-a, prodana su 1.334 nova stana, od čega 864 u Zagrebu i 470 u ostalim naseljima.

U strukturi cijene najveći udio od 60 posto imaju troškovi gradnje i dobit izvođača. Troškovi građevinskog zemljišta u strukturi cijene sudjeluju s 21 posto, a ostali troškovi sa 19 posto.
Ukupna korisna površina svih prodanih novih stanova u prvom polugodištu iznosila je 83.029 četvornih metara pa je prosječna površina novog prodanog stana bila je 62,2 četvornih metara.
DZS-ova analiza cijena prodanih novih stanova oslanja se na izvještaje pravnih osoba koje su ujedno nositelji cjelokupne gradnje zgrada sa stanovima, odnosno koje se bave prodajom stanova bez obzira na to izvode li te radove preko vlastitih pogona ili specijaliziranih poduzeća. Nisu obuhvaćene pravne osobe koje se bave isključivo posredništvom u prodaji postojećega stambenog fonda, to jest starih stanova.

Komentirajte prvi

New Report

Close