Otpuštaju drvosječe jer ne mogu podići više od 2 kg!

Autor: Ksenija Puškarić , 03. veljača 2013. u 22:00
I. Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma

Hrvatske šume angažiraju privatne sjekače jer njihovi, žali se predsjednik Uprave, izbjegavaju posao.

Hrvatske šume do kraja godine otpustit će oko 2500 radnika.

Kako je Poslovnom dnevniku objasnio predsjednik Uprave Ivan Pavelić, u tijeku su pregovori sa sindikatima o restrukturiranju i optimizaciji poslovanja, a konačan broj ljudi koji bi do kraja 2013. godine trebali otići tek će se utvrditi. "Zasad je neizvjesno hoće li otići 1800 ili pak 3000 ljudi, u određenim djelatnostima imamo golem višak, a s druge strane imamo manjak sjekača", kaže Pavelić. Za sindikate takvo restrukturiranje nije opcija. Kako upozorava Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, većini je zaposlenih u tom poduzeću više od 50 godina i žive u ruralnim sredinama. "Oni ne samo da nikada više neće pronaći posao, nego će njihove obitelji postati socijalni slučajevi", kaže Kalauz za Poslovni dnevnik. Sindikati, objašnjava, neće pristati na otpuštanja sve dok Hrvatske šume angažiraju privatne tvrtke za rad koji bi trebali obavljati njihovi radnici. Samo 60 posto poslova sječe trupaca, objašnjava Kalauz, sada obavljaju Hrvatske šume, 30 posto privlačenja i izvoza te 14 posto ukupna prijevoza.

Pavelić pak kaže kako privatnici obavljaju ekonomski neisplative poslove ili poslove u kojima je detektiran manjak radne snage. "Treba naglasiti da sjekač kod privatnika na dan obradi 30 kubika drva, a u Hrvatskim šumama samo 17. Naši radnici nerijetko čim dobiju ugovor za stalno dobiju i liječničko uvjerenje u kojem se tvrdi da imaju povećan rizik od nastanka invaliditeta i kako ne mogu dići ništa teže od dva kilograma. To više ne možemo tolerirati", kaže Pavelić, dodajući da zbog takvih okolnosti i moraju često angažirati privatne tvrtke koje su im mnogo jeftinije. Svi radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobit će otpremnine zajamčene kolektivnim ugovorom, kaže Pavelić, a najveća otpremnina, ističe, iznosi stotinjak tisuća kuna. Sindikati se pak pitaju zašto oni, poput njihovih kolega u ostalim javnim poduzećima, neće dobiti poticajne otpremnine. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

U HŠ kradu SVI NA SVOM NIVOU!!!! Simbioza i nitko nikoga ne dira!!! A zašto bi i vitlali pilama kad dogovore ilegalnu sječu i lovica legne bez PILICE!! Neka reže prekupac!!!

Dve kile ?

Kao da se netko bavi politikom a ima IQ 70 :

http://webcafe.net.hr/forwarduse/komnetar/inner.html?select=201302040470503

gospodin je zaboravio napomenuti da je dobio bonus (ni kriv ni dužan)od 250000kn za dobro poslovanje u prošloj godini. U isto vrijeme je prekršio kolektivni ugovor – te radnicima zbog kojih je i dobio bonus nije isplatio božićnice(slijedi kolektivna tužba sa 130% uspješnosti-za koju neće odgovarati).Gle čuda ti radnici su mu uz sve te nedostatke realizirali plan .
Norme u HŠ su 26-30m3 uz napomenu da su svi prijavljeni na HZZO i Mirovinsko-invalidsko …(što bi kod privatnika,da tko smije-tek trebalo provjeriti, a radni dan od 8 sati je samo pusti san) .Taj je isti gospodin ,normalno u proizvodnji našao višak ljudi, a direkcija je od osnivanja porasla sa 35 na 180 zaposlenih , a o stanju u 16 uprava ne treba niti govoriti … I … treba li naspomenuti da je sa ministrom bio u razredu odlikaša(naravno u Slavonskom Brodu)

da samo što kod privatnika nema poštivanja osnovnih i radničkih prava pa gospodine pavelić ako smatrate da je privatni sektor bolji od državnog izvolite pređite kod nekog od privatnika !!!! komunisti su bili mila majka za ove nove hrvatske menađere koji su poderali ovu državu stalnom pljačkom!!!!

New Report

Close