Orljavi za nekretnine država daje 13,34 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 14. prosinac 2018. u 06:46
Foto: Tihomir Ivcetic/PIXSELL

Požeški proizvođač košulja za dobiveni novac kupit će nekretnine tvrtke Eta u likvidaciji.

Prošle godine požeški proizvođač košulja Orljava, koji još uvijek nije privatiziran, okončao je predstečajnu nagodbu, u kojoj mu je među ostalim država otpisala 10 milijuna kuna dugova, a sada ulazi u novu fazu restrukturiranja, koja opet započinje suradnjom s državom. Na jučerašnjoj sjednici Vlada je odobrila Ministarstvu državne imovine da od Orljave kupi nekretnine za ukupno 13,34 milijuna kuna. Riječ je o nekretninama koje uključuju pet zgrada i gospodarska dvorišta površine 8249 četvornih metara, te kuću i dvorište Bistrište površine 27834 četvorna metra. Prema objašnjenju ove odluke, Orljava je u specifičnom položaju jer su njezini proizvodni pogoni unutar Kaznionice pa zaposlenici svakodnevno prolaze sigurnosne provjere što usporava poslovanje, ali i samoj Kaznionici stvara dodatne poslove.

Kupoprodaja nekretnine prihvaćena je na Vladi kao obostrano korisno rješenje, jer će Kaznionica time dobiti dodatan prostor za smještaj zatvorenika, a Orljavi će omogućiti novac kojim će ući u kupnju proizvodnih pogona na novoj lokaciji. Ona je već utvrđena, a riječ je o zgradi, industrijskom dvorištu i oranici ukupne površine od 17710 četvornih metara koju će Orljava kupiti od požeške tvornice termoelektrotermičkih aparata Eta koja je u likvidaciji. Orljavine su nekretnine pod založnim pravina Addiko i slatinske banke, koje su dale pismo namjere za brisanje založnih prava s rokom važenja do 31. siječnja iduće godine. Prema priloženoj dokumentaciji Orljava bi iz požeške kaznionice trebala izaći najkasnije do kraja lipnja iduće godine.

Prije ove odluke Orljava je inače bila na listi poreznih dužnika, posljednjih godina posluje s gubicima, a i nakon završetka predstečajne nagodbe ima problema s likvidnošću.

Preseljenje pogona požeški proizvođač muških košulja vidi i kao presudnu kariku u nalaženju strateškog partnera, čiji je pronalazak dosad bio otežan i zbog činjenice da su sigurnosne mjere morale obuhvatiti i obilazak pogona unutar zatvorskog kruga.

Komentirajte prvi

New Report

Close