Od četvrtka policija može naplatiti i 20.000 kuna za prometne prekršaje

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2019. u 11:10
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Što se tiče tzv. negativnih bodova do sada ih se za pojedini prekršaj moglo dobiti najmanje tri.

Od četvrtka se povećavaju novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama.

Sa sadašnjih 5.000 do 15.000 kuna novčane kazne se povećavaju na 10.000 do 20.000 kuna za osam najtežih prekršaja – vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola iznad 1,5 g/kg, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Osim toga s 500 na 1000 kuna povećat će se i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, a na 1.500 kuna za nepropisno korištenje mobitela u vožnju. U MUP-u ističu da 'zlouporaba' mobitela sudjeluje s 5,7 posto u ukupnom broju utvrđenih prekršaja u prometu, a samo u pet mjeseci 2019. evidentirano je 15.554 prekršaja, što je povećanje od 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ako vozač drugi put unutar tri godine ponovi već spomenutih osam najtežih prometnih prekršaja (za koje je došlo i do najvećih povećanja kazni) vozačka dozvola oduzet će mu se na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana.

Što se tiče tzv. negativnih bodova do sada ih se za pojedini prekršaj moglo dobiti najmanje tri, a prođe li zakonski prijedlog najveći broj bodova će se popeti na šest. I ta je mjera, kako ističu u MUP-u uvedena zbog recidivista, prvenstveno zbog učinkovite identifikacije vozača koji ponavljaju najteže prekršaje. Kao krajnja mjera za ponavljače prekršaja predviđeno je i ukidanje vozačke dozvole, a koja ima za posljedicu ponovno polaganje vozačkog ispita.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Svska cast Bozinovicu !!! Bakici ces zbog voznje bez blatobrana na biciklu naplatit kaznu 200.000kn a prometnice su nam u teskoj banani, ministri se voze godinama bez vozacke, sluzbena vozila parkiraju se gdje god im padne na pamet, policija vise ne mora imat ni srednju skolu ….. Sve bolje i bolje !!

Zemlja nam se PRETVARA u DOSLOVNO “kažnjeničku zemlju” jer u ovom slučaju treba rješavati prvo UZROKE, a zatim POSLJEDICE!
Zašto se vozači “ne drže Zakona o vožnji” već se isti konstantno krši? Što je dovelo do takve situacije?
Možda je kriva škola, možda neuredno označene prometnice, možda prekršaje u pravilu rade ljudi kojima “netko briše kazne” i nemaju “straha pred Zakonom”? Nije isto voziti 10 km prebrzo ili 50 km?
Naročito ako netko prekoračenje od 3 km smatra neoprostivim kaznom, dok drugi voze “utrke našim cestama” ili prepiti ili drogirani? Sad će novim Zakonom stradati najviše oni koji se u 99,9% slučajeva strogo drže zakona, a neće stradati oni koji Zakon o vožnji krše “svakodnevno”!

vjerojatno puno od nas ima svoje misljenje o temi !
ali moje je da nemoze bit placa 6000 a kazna 20000 hkn

New Report

Close