Neki ugostitelji koriste se novim trikom za izbjegavanje fiskalizacije, a najlakša meta su turisti

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2019. u 09:03
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Oni koriste ta dva elementa, na način da prvo izdaju ponudu ili narudžbu.

Inspekcijski nadzor usred turističke sezone pokazao je šokantne podatke. Na samo trećinu izdanih računa plaćen je porez. Iako je zarada veća nego prošle godine, ugostitelji su pronašli novi način kako da izbjegnu državne namete. Najlakša meta su turisti, javljaju RTL vijesti.

Umjesto računa – ponuda. S naznakom "Ovo nije fiskalizirani račun." Novi je to trik kojim se služe neki ugostitelji kako ne bi platili porez.

"To je ponuda ili narudžba. Oni koriste ta dva elementa, na način da prvo izdaju ponudu ili narudžbu. To je zakonom dozvoljeno prije plaćanja zato što ne znaš na koji način će kupac platiti taj račun", govori Marin Medak, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Ako plaćate karticom, nakon predračuna, dobit ćete pravi, fiskalizirani račun. A ako pak plaćate gotovinom, onda ugostitelj može i ne otkucati pravi račun i tako ne plaća porez. Naravno, ako vi to ne primijetite. Turisti su laka meta, jer na računu provjeravaju sve – osim fiskalizacije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kakva je ovo novost rade to već 8 godina i to vrlo uspješno dali su neki novci od toga išli strankama za kampanju jer tek sada su to ustanovili pa djete od godinu dana zna za ovakve manipulacije

New Report

Close