Montana nakon TLM-a odustala i od Aluflexpacka

Autor: Tamara Depolo , 22. srpanj 2012. u 22:00

Jedna je teorija da je banka koja je trebala pratiti Montanu odustala od angažmana, a druga da se stanje u Aluflexpacku pogoršalo zbog okruženja

Austrijska bankarska grupacija Hypo Group Alpe-Adria nema sreće s prodajom nebankarskoga biznisa u Hrvatskoj: kako je u petak objavio bečki Die Presse, švicarsko-austrijska grupacija Montana Tech Components i Hypo sporazumno su prekinuli pregovore o prodaji zadarske tvornice aluminijske ambalaže. Montana i Hypo potvrdili su navode iz članka. Montana je time objavila odustajanje upravo na dan kad je od austrijske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja trebala dobiti odobrenje za spajanje s tvrtkom Aluflexpack Novi, Omial Novi i Tvornicom oplemenjenih folija. Hypo je rekao da će nastaviti pregovore s “drugim interesentima” za Aluflexpack.

O razlozima odustajanju obje strane službeno šute, rečeno je tek da “određeni uvjeti nisu bili ispunjeni”. Die Presse spekulira kako je banka koja je trebala financijski pratiti Montanu odustala od angažmana. Druga je teorija da se od kraja siječnja situacija u Aluflexpacku pogoršala zbog lošijeg okruženja i stanja Aluflexpackovih inoklijenata. Podsjetimo, Montana je potkraj siječnja potpisala kupoprodajne ugovore za TLM i Aluflexpack, a prethodno je trebao biti ispunjen niz uvjeta. U lipnju je pak priopćila da uvjeti za TLM nisu mogli biti ispunjeni te je odustala od preuzimanja, a za Aluflexpack pregovori su nastavljeni. Razlozi propasti pregovora za TLM nikad nisu službeno rečeni, no Poslovni dnevnik je od upućenih doznao da su posrijedi bile nejasnoće oko investicijskih obveza u TLM-u koje datiraju još iz 2005. U srpnju je pak Hypo krenuo u pregovore s tvrtkom Euris, koja se bavi trgovinom aluminijskim proizvodima. Euris je jedan od najvećih kupaca u TLM-ovoj Tvornici valjanih proizvoda. Pregovori s Eurisom navodno još traju. Prema upućenim izvorima, i Euris će morati naći jakog financijskog partnera. Točka o kojoj mnogo ovisi jest pitanje kreditnih zaduženja TLM-a prema Hypu i koliko od toga je kupac spreman preuzeti na sebe. U TLM-u i Aluflexpacku Hypo navodno još ima naplatiti 70 mil. eura kredita, a i taj iznos je rezultat velikog otpisa: isprva je bilo 200 mil. eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close