Lavina zamrzavanja mirovinskih povlastica u SAD-u

Autor: Ksenija Končevski , 09. siječanj 2006. u 06:00

Američki proizvođač računala IBM krajem prošloga tjedna najavio je zamrzavanje 48 milijardi dolara vrijednog ulaganja u mirovinske fondove svojih zaposlenika od siječnja 2008. nakon što je uprava krajem pretprošle godine donijela odluku o zabrani novih zapošljavanja.
Ovaj plan neće oštetiti 125 tisuća zaposlenika koji u mirovinu odlaze prije siječnja 2008., dok će istovremeno negativno utjecati na otprilike 117 tisuća zaposlenika.
Na taj način vodstvo IBM-a namjerava uštedjeti oko 3 milijarde dolara do 2010. godine te osigurati “predvidljiviju strukturu troškova” nastojeći je uskladiti sa svojim rivalima u konkurentskoj tehnološkoj industriji.
IBM se na taj način pridružio Motoroli, Verizonu, Searsu, Hewlett-Packardu, čija su vodstva odlučila učiniti isto. Gotovo svi IBM-ovi zaposlenici u SAD-u, što se ne odnosi na radnike zaposlene od 1. siječnja prošle godine, zadržat će mirovinske povlastice.
Analitičari smatraju da takav potez IBM-a, smatranim jednom od financijski najzdravijih kompanija u Americi, odražava mišljenje u velikim kompanijama koje si ne mogu priuštiti suočavanje s troškovima mirovinskih povlastica bez značajnog doprinosa od strane samih zaposlenika. Uprava industrijskog diva IBM-a, koji nosi obveze isplata mirovinskih povlastica, tvrde da troškovi i složenost narušavaju sposobnost tvrtke da konkura mlađim i okretnijim rivalima koji nisu opterećeni takvim obvezama.
Odluka uprave IBM-a izazvala je oštru reakciju od strane sindikalnih čelnika i grupa za zaštitu prava zaposlenika.
“U ovom slučaju nije riječ o situaciji poput one u industriji čelika i aviokompaija, čije je poslovanje teško pogođeno te su zbog toga proglasili stečaj kako bi se spasili”, kazao je John Holtz zamjenik direktora američke udruge za zaštitu prava zaposlenika Pensio Rights Center.
“Riječ je o novcu iz džepova zaposlenika koji će se raspodjeljivati na nekom drugom mjestu u kompaniji, te o samovoljnom smanjenju povlastica na najgori mogući način, a zaposlenici to neće shvatiti sve do umirovljenja”, zaključio je Holtz.

Komentirajte prvi

New Report

Close