Konačno dobre vijesti iz HZZO-a: Značajna ušteda za dio građana

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2023. u 10:14
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijena jednog senzora iznosi oko 60 eura.

Konačno dobre vijesti stižu iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Od prošlog tjedna, proširuje se krug pacijenata oboljelih od dijabetesa koji su sada pravo na besplatne senzore za bezbolno mjerenje razine glukoze. O ovom koraku za N1 govori Zrinka Mach, predsjednica Saveza dijabetičkih udruga u Hrvatskoj.

Mach je u emisiji Newsnight otkrila za koje skupine pacijenata su sada dostupni besplatni senzori za bezbolno mjerenje glukoze. “Do sada su pravo na ove senzore imali samo osobe sa šećernom bolesti tipa 1 i trudnice s gestacijskim dijabetesom. Sada, ova olakšica se proširuje na osobe s dijabetesom tipa 2 koje uzimaju više od četiri doze inzulina”, istaknula je Mach.

Ona je također pojasnila kako novim senzorom razine šećera u krvi mogu biti mjerene stotinjak puta na dan te da je korištenje senzora apsolutno bezbolno. “Rezultati istraživanja pokazuju da osobe koje koriste senzor ostvaruju bolje ishode u liječenju i manje komplikacija. Također, tromjesečni prosjek šećera u krvi postaje bliži normalnim vrijednostima…”, dodala je.

Cijena jednog senzora iznosi oko 60 eura, a mjesečno su potrebna dva senzora, prema Machovim riječima. “Ovo predstavlja značajnu uštedu. Stoga bih preporučila svima koji si to mogu priuštiti, čak i onima koji nemaju dijabetes, ali su u rizičnoj skupini da razmisle o postavljanju senzora na 15 dana barem jednom godišnje. Ovaj korak može mnogo toga otkriti”, zaključila je Mach.

Komentirajte prvi

New Report

Close