Karići pokušavaju politikom spasiti poslovno carstvo

Autor: Rato Petković , 08. prosinac 2005. u 06:00

Politički oportunizam Karića potvrđuje da je Bogoljub Karić bio ministar u srbijanskoj vladi za vrijeme Miloševićeva režima, dok je sada na čelu političke stranke Pokret snaga Srbije

BEOGRAD – Braća Karić, koji su neposredno prije raspada bivše SFRJ skrenuli pozornost javnosti na sebe širenjem poslova, već gotovo dva desetljeća predstavljaju svojevrsni magnet oko kojeg se vrte krupni financijski poslovi i burni politički događaji. To potvrđuje sve uvrježenije stajalište kako je njihov imperij nastao uz pomoć njihove političke umješnosti. Politički oportunizam Karića potvrđuje i to da je Bogoljub Karić bio ministar u srbijanskoj vladi za vrijeme Miloševićeva režima, dok je sada a čelu političke stranke Pokret snaga Srbije (PSS), s izrazito populističkim karakterom, koja je brzo naišla na neočekivanu podršku javnosti.

Kupovina zastupnika
Prema anketama, PSS je treća stranka u Srbiji iako u republičkom parlamentu ima tek jednog zastupnika, preuzetog iz redova radikala. Za Bogoljuba Karića, koji predstavlja vođu stranke, ali i prvog među jednakima u brojnoj bratskoj obitelji, vezuju se najnovije afere oko kupnje zastupnika, a kako bi se ugrozio opstanak aktualne vlade i izazvalo raspisivanje izvanrednih parlmentarnih izbora. U tim se potezima iščitava nakana da se Karići dočepaju političke vlasti prije nego što njihov poslovni imperij bude ugrožen jer su se složna braća našla na meti pojedinih dijelova vlasti, prije svega dužnosnika iz G 17 koji drže cjelokupni srbijanski financijski sektor.
No dok Karići na jednoj strani vode političku borbu za preuzimanje vlasti, na drugoj, za svaki slučaj, rasprodaju svoju imovinu, prebacujući novac izvan zemlje. Austrijskom investicijskom konzorciju prodali su svoj udio u Mobtelu, a kako smo već pisali, slijedi i prodaja BK TV postaje, osnovane prije 11 godina, grčkoj TV Anteni. Zapanjujuća je vještina s kojom Karići obavljaju svoje trgovačko financijske poslove. Mnogi smatraju kako su protuzakoniti, ali nitko ne može to dokazati. Branimir Anđelić, predsjednik jedne od četiri vladine komisije, koja je svojedobno ispitivala poslovanje u Mobtelu, zaključio je kako se na temelju papirnatih tragova ne može utvrditi protuzakonito poslovanje. Štoviše, nigdje nije ni naišao na potpis Bogoljuba Karića.

Prazne prijetnje
Na drugoj strani, predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Verica Barać tvrdi da imperij braće Karić ne bi mogao nastati bez naklonosti svih dosadašnjih vlada, koje tobože ratuju s Karićima, ali u pravilu nikada započetu “bitku” ne dovode do kraja.Nešto slično sada se događa oko spora vezanog za Mobtel. Iz vladinih krugova prvo su stigle prijetnje kako će se Karićima oduzeti vlasništvo u toj kompaniji jer je nisu ni osnovali, da bi sada napisali memorandum s postavljenim uvjetima pod kojima se mogu nagoditi s kupcima Karićeva dijela vlasništva u Mobtelu. Memorandum sadrži uvjet da se PTT-u Srbija, kao drugom suvlasniku, plate dividende u vrijednosti od 52 milijuna eura, te da će, u protivnom, Mobtel otići u stječaj. Rok za prvu ratu je 8. prosinca, ali kako stvari stoje, Vlada teško može računati na ispunjavanje postavljenog uvjeta.
Ostaje neobjašnjeno zašto se punih 11 godina braći Karić toleriralo neplaćanje dividende iako su za to vrijeme muzli Mobtel preko njihovih drugih tvrtki. Ispada kako Vlada zapravo prijeti praznom puškom, te da se od prije nalazi u mreži braće Karić, pa je sigurno kako oni ne trebaju strahovati od vladinih represija.

Komentirajte prvi

New Report

Close