Kako nas mobitel prisluškuje? Stručnjak: ‘Ako izgovorimo neke ključne riječi…’

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2023. u 07:13
FOTO: Pixabay

U Hrvatskoj je bio korišten invazivni softver Pegasus koji se može instalirati na telefonu bez da korisnik to uopće zna i pri tome može raditi kopije svega što se na telefonu radi i te podatke slati dalje.

Komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar na N1 televiziji je komentirao koliko su sigurni naši mobiteli te prisluškuju li nas doista.

Rakar kaže da je i u Hrvatskoj bio korišten invazivni softver Pegasus koji se može instalirati na telefonu bez da korisnik to uopće zna i pri tome može raditi kopije svega što se na telefonu radi i te podatke slati dalje.

“Ali, nije svejedno jeste li premijer, ministar, gdje ste interesantna meta, zbog obavještajnih, poslovnih, raznoraznih razloga”, dodaje on.

Rakar je komentirao i prisluškuju li nas naši telefoni te kako to točno funkcionira.

Prisluškuju nas u nekoj mjeri, ali to ne znači da aktivno slušaju što govorimo ili da sve snimljene razgovore i zvukove negdje šalju. Razne aplikacije, uglavnom iz marketinških razloga traže i pristup mikrofonu da bi osluškivale što se oko njih događa”, kazao je Rakar i dodao:

“Ako izgovorimo neke ključne riječi koje su na praćenju – primjerice, mnogi imaju aplikaciju Shazam na mobitelu koja prepoznaje pjesmu i slično – tako telefon prepoznaje BMW, Volvo, H&M, Zara i takve nekakve ključne riječi.”

Komentirajte prvi

New Report

Close