Još jedan apsurd: Obavezno ovo morate znati ako mijenjate osobnu iskaznicu

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2021. u 11:37
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Novu osobnu iskaznicu nije moguće podići na šalteru Policijske uprave sve dok ne predate stari dokument. Tako poništena, stara će vam osobna iskaznica odmah biti vraćena nakon što se na njoj napravi – rupica.

Iako bi vjerodostojnost osobnih dokumenata u današnje vrijeme prvenstveno trebala počivati na njihovoj evidenciji u računalnom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u osječkoj policiji napominju kako, primjerice, još uvijek nije dovoljno da građanin osobnu iskaznicu samo zamijeni i da evidencijom tog postupka u računalnom sustavu stara postane nevažeća. Ne, stara se osobna iskaznica mora i fizički poništiti, piše Glas Slavonije.

To znači kako novu osobnu iskaznicu nije moguće podići na šalteru Policijske uprave sve dok ne predate stari dokument. Tako poništena, stara će vam osobna iskaznica odmah biti vraćena nakon što se na njoj napravi – rupica.

Sve to ne bi bilo problem da u današnje vrijeme velik broj hrvatskih građana nije na boravku i radu u inozemstvu pa ishođenje osobnih dokumenata povjerava rodbini uz pomoć ovjerene punomoći. Mogućnost ishođenja dokumenata uz punomoć osmišljena je kako bi se građanima olakšalo ishođenje novih dokumenta, ali…

O tome svjedoči primjer mladića koji živi i radi u Irskoj, a zahtjev za novu osobnu iskaznicu tražio je po žurnom postupku u roku od deset dana, za što je platio cijenu od 200 kuna. I kada je njegov otac već sve potpisao i trebao preuzeti novu osobnu iskaznicu za sina, koju bi mu poštom poslao u Irsku, službenica je zatražila mladićevu staru osobnu iskaznicu. Otac je objasnio da je mladić u Irskoj i kako nije mogao ostaviti staru osobnu iskaznicu u Hrvatskoj jer mu je trebala za ulazak u stranu državu. No, službenica mu je odbila izdati novi dokument sve dok ga mladić ne pošalje iz Irske. Ta će iskaznica, kada bude stigla u PU, biti probušena i vraćena ocu.

Istodobno, u policiji nitko nije postavio pitanje kako će mladić ostati u Irskoj bez dokumenta (u slučaju da nema putovnicu, a čini se da je tako jer je osobnu koristio na granici, nap. a.). U toj priči svakako u vodu pada i žurni postupak od deset dana, jer će se sada ishođenje osobne iskaznice produžiti na još najmanje deset dana.

Na upit je li moguće da stara osobna iskaznica u računalnom sustavu ne postaje automatski nevažeća samim činom izdavanja nove iskaznice, iz policije odgovaraju: “Zakon o osobnoj iskaznici (Narodne novine 62/15) od 6. lipnja 2015. navodi člankom 14. stavkom 4. da je Policijska uprava, odnosno policijska postaja dužna prije izdanu osobnu iskaznicu poništiti te podnijeti zahtjev za opoziv certifikata pri uručenju nove osobne iskaznice ili prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje nove osobne iskaznice. To znači da nije dovoljno da građanin osobnu iskaznicu samo promijeni da bude nevažeća, nego mora biti i fizički poništena.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zanimljiva je i ideja “oca” da se takav dokument šalje poštom

 

 

point, 02.03.2021. u 16:57

Zašto se ne spoji preko Skypa s policijom i sam probuši osobnu? Ovo s bušenjem nema veze s digitalizacijom. Jer ako neka druga država nije umrežena u sustav, kako će moći provjeriti da osobna ne važi, ako joj još datum nije istekao?

Normalno da nema veze s digitalizacijom…još se na hrpu mjesta traži osobna “na uvid”… ne znam jeste li zaboravili…nema granica u EU…

Zanimljivo…mora vratiti staru…čudo jedno…

Nisam baš ljubitelj državnog birokratizma…ali u ovoj situaciji sam na njihovoj strani…

Zašto se ne spoji preko Skypa s policijom i sam probuši osobnu? Ovo s bušenjem nema veze s digitalizacijom. Jer ako neka druga država nije umrežena u sustav, kako će moći provjeriti da osobna ne važi, ako joj još datum nije istekao?

New Report

Close