Još dvoje djece u Turskoj oboljelo od ptičje gripe

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2006. u 06:00

ISTANBUL – U Turskoj je kod još dvoje oboljele djece potvrđen opasan oblik virusa H5N1, objavila je jučer turska televizija NTV. Djeca su pet i osam godina stara i potječu iz različitih obitelji u gradu Vanu iz istoimene regije na jugoistoku zemlje.
Sada je, prema informacijama televizije, u sveučilišnoj klinici u Vani smješteno 35 pacijenata sa simptomima ptičje gripe. Inače, u toj su klinici proteklih dana već umrla tri djeteta od njih četvoro koliko ih se liječilo. Svi su bili članovi jedne obitelji iz mjesta Dogubeyazita koje se nalazi na granici prema Iranu.
Nadalje, televizija NTV javila je da su i u drugim turskim gradovima prijavljeni novi slučajevi sumnje na ptičju gripu. Tako je u Istanbulu u bolnicu primljeno 12 osoba koje su navodno konzumirale perad s istoka Turske. Međutim, kod sedmeročlane obitelji iz pokrajine Igdir na sjeveroistoku zemlje, koja je također testirana u Istanbulu, sumnja u ptičju gripu pokazala se neutemeljenom.
Pomoć u borbi sa širenjem bolesti ponudila je Njemačka koja je spremna poslati svoje znanstvenike u Tursku, rekao je njemački ministar za zaštitu potrošača Horst Seehofer za list Bild am Sonntag. Da se ptičja gripa proširila izvan jugoistočne Azije potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija. Britanski laboratorij potvrdio je tijekom dana da su 15-ogodišnja djevojčica i njezin 14-ogodišnji brat bili zaraženi virusom. Testiranja se nastavljaju i na njihovoj 11-ogodišnjoj sestri koja je preminula u petak.
Inače, tim stručnjaka WHO-a, koji je još krajem prošloga tjedna doputovao u Tursku, počeo je s ispitivanjem mjera koje je nužno poduzeti kako bi se spriječilo dalje širenje ptičje gripe, a potvrđeno je kako su vrlo opasnim virusom H5N1 zaražene još 23 osobe.
(Agencije)

Komentirajte prvi

New Report

Close