Izabran koncesionar koji će zbrinjavati novonastali komunalni otpad

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. studeni 2012. u 19:51
PXL

Novonastali miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina ubuduće će zbrinjavati varaždinska tvrtka Univerzal u svom pogonu u Varaždinu, odlučilo je danas varaždinsko Gradsko vijeće.

Novonastali miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina ubuduće će zbrinjavati varaždinska tvrtka Univerzal u svom pogonu u Varaždinu, odlučilo je danas varaždinsko Gradsko vijeće.

Nakon što su na natječaj za izbor koncesionara, kojeg je raspisao Grad Varaždin, stigle dvije ponude, varaždinske tvrtke Univerzal te zajednička ponuda tvrtki Babić i T7 VIS, Stručno povjerenstvo je vijeću predložilo da se za koncesionara odabere Univerzal, koji je ponudio zbrinjavanje tone otpada po cijeni od 649 kuna i 98 lipa s PDV-om. Druga ponuda bila je jeftinija, ali je odbijena jer je Stručno povjerenstvo zaključilo da postoje razlozi za to, budući da ponuditelji nisu dostavili dozvolu za gospodarenje otpadom.

Iako je dio vijećnika u raspravi isticao da se ne smije zanemariti da građani u blizini pogona Univerzala ne žele smeće samo nekoliko desetaka metara od svojih kuća, da bi se dodjeljivanjem koncesije toj tvrtki smeće još više približilo gradu te da bi se posao zbrinjavanja otpada trebao povjeriti gradskoj komunalnoj tvrtki, a ne privatnoj – većina je odlučila prihvatiti ponudu Univerzala.

Ovo je konačno rješenje problema novonastalog varaždinskog komunalnog otpada, rekao je novinarima nakon sjednice gradonačelnik Goran Habuš pojasnivši da je Univerzal ponudio mehaničku obradu otpada te da će u roku jednog dana morati obraditi otpad koji prihvate. Odvojit će frakcije, a ostatak otpada koji ne mogu reciklirati poslati na odlagalište u općinu Davor s kojom imaju potpisan ugovor.

Habuš je istaknuo da se građani ne trebaju bojati širenja smrada, iako im obrada otpada dolazi bliže kućama. „Postrojenje ima sve potrebne dozvole, radi se u hangaru s podtlakom, otpad se tamo ne zadržava nego odmah nakon obrade odlazi dalje i mislim da nema razloga za strah, tim više što će postojati jak nadzor i ukoliko se ne bude poštivalo ono što je koncesijom dogovoreno, mi ćemo koncesiju oduzeti ili ih kazniti na neki drugi način“, rekao je Habuš.

Dodao je da je Grad Varaždin s gradskom komunalnom tvrtkom Varkom dogovorio da se s prvim danom sljedeće godine uvede i treća kanta ili barem vrećice za biološki otpad koji najviše smrdi. Na taj bi se način takav otpad predselektiralo već na mjestu nastajanja u domaćinstvima, pa on niti ne bi odlazio u Univerzalovo postrojenje.

Na pitanje kada će točno krenuti obrada novonastalog komunalnog otpada u Univerzalu, Habuš je odgovorio da se nada da će se oko Nove godine konačno moći zaustaviti balirka i početi obrađivati otpad na novi način. Iako je Univerzal dobio koncesiju na 5 godina, rekao je, to ne znači da će se novonastali otpad u njihovom postrojenju obrađivati tako dugo.

„Koncesijom je predviđeno da će Univerzal novonastali komunalni otpad s područja grada Varaždina zbrinjavati sljedećih pet godina ili do početka rada regionalnog centra u Piškornici, odnosno dok Republika Hrvatska ne odredi neke drugačije uvjete za bavljenje otpadom“, kazao je Habuš. Naglasio je da građanima računi nebi trebali poskupjeti.

Podsjetio je da je Grad Varaždin raspisao koncesiju i za balirani otpad. „Taj je postupak u mirovanju zbog žalbe za koju se nadam da će biti odbačena, pa da ćemo uskoro imati i otvaranje ponuda za balirani otpad te ga konačno maknuti iz grada“, rekao je varaždinski gradonačelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close