Inspektori češljaju tvrtke u slobodnim zonama

Autor: Mirela Klanac , 08. prosinac 2005. u 06:00

Nalazi inspekcije trebali bi poslužiti i kao temelj za redefiniranje politike prema poslovanju slobodnih zona i utvrđivanja novih modela poreznih olakšica koji bi bili u skladu sa zakonodavstvom EU-a

Nenavikle na upade inspekcijskih službi, korisnike slobodnih zona zadnjih je tjedana poprilično uzbunila akcija Deviznog inspektorata Ministarstva financija čiji službenici intenzivno provjeravaju njihovo poslovanje.
Devizni ispektorat zasad je, kako se doznaje, pročešljao poslovanje gotovo stotinu korisnika koje posluju u slobodnim zonama u Zagrebu, Pločama, Krapini i Slavonskom Brodu, dakle više od trećine svih korisnika slobodnih zona koje djeluju na području Hrvatske, a nalazi, prema odgovorima koje nam je dostavio Inspektorat, ukazuju na velik broj prekršaja.

Parfemi i cigarete
“Dio kontrola je završen, dio je još u tijeku, a do sada je utvrđeno ukupno 56 prekršaja i podneseno je 46 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, ističu u Deviznom inspektoratu te objašnjavaju da se najveći broj prekršaja odnosi na nevođenje knjigovodstva u samoj zoni, te nedostavljanje dokumentacije potrebne za nadzor.
Zbog sumnja kako postoje nepravilnosti vezane za iskazivanje evidentiranje i plaćanje javnih davanja, za sada je u 17 slučajeva, kažu u Deviznom inspektoratu, inicijativa za kontrolu upućena i Poreznoj upravi pa stoga valja očekivati da se u kontrolu poslovanja pojedinih tvrtki uključi i ta institucija. To je, kako komentiraju upućeni, i jedan od motiva akcije Inspektorata budući da već neko vrijeme postoji sumnja da visokotarifne robe, posebice parfemi i cigarete koje se bez carine uvezu na područje zona ipak pronađu ulaz na domaće tržištebe bez obzira što su deklarirane kao roba za izvoz.
No akcija ispektorata i ostalih, kako se može čuti od izvora bliskih Vladi, ne bi trebala poslužiti isključivo punjenju proračuna i ublažiti pad prihoda koji se u proračunu bilježi na stavci trošarina na luksuzne proizvode. Nalazi inspekcije trebali bi poslužiti i kao temelj za moguće redefiniranje politike prema poslovanju slobodnih zona i utvrđivanja novih modela poreznih olakšica za zone koji bi bili u skladu sa zajedničkim zakonodavstvom Unije. Naime, zakon o slobodobnim zonama jedan je od onih koji bi se sa zakonodavstvom unije trebao uskladiti već u proljeće 2006. godine, a to znači da je nužno mijenjati sistem olakšica koje se daju aktualnim koncesionarima. Prema zakonu o slobodnim zonama, koncesionarima se daju oslobođenja od plaćanja 50 posto poreza na dobit, a u slučaju ulaganja u infrastrukturu zona vrijednijih od milijun kuna i potpuno oslobađanje poreza na rok od pet godina.
Takvu vrstu olakšica europsko zakonodavstvo ne poznaje, objašnjavaju upućeni te ističu da ono dopušta isključivo subvencije za investicije, i to ne jednoobrazne, nego ovisno o stupnju razvoja pojedine regije. Tako se, primjerice, korisnicima slobodne zone Zagreb ne bi mogle odobravati subvencije kao u slučaju slobodne zone Slavonski Brod jer je riječ o područjima s različitim stupnjem razvoja što u konačnici otvara pitanje isplativosti pojedinih zona na određenim područjima. U Vladi ipak očekuju da bi se u pregovorima s Unijom moglo iznaći kompromisno rješenje koje uključuje prijelazne periode, barem na razini onih odobrenih Poljskoj, dakle od sedam godina, te zadržavanje statusa postojećih korisnika zona koji su koncesije sklopili na rok od 25 godina.

Analiza gubitaka
No to ipak, kako ističu, ne znači zadržavanje statusa quo u djelovanju zona, odnosno potpuni manjak kontrole nad njihovim poslovanjem. Bitno je, ističu naši sugovornici, napraviti analizu koristi i gubitaka koje država ima od njihova poslovanja kako bi se utvrdilo jesu li dosadašnja ulaganja i porezne olakšice dale opravdane efekte.
Program će se, zacijelo, raspraviti i s predsjednikom države Stjepanom Mesićem, velikim zagovornikom razvoja slobodnih zona, to više jer ga je Udruga slobodnih zona upoznala s aktualnim događanjima, odnosno požalila se na tretman državnih institucija, osobito Deviznog inspektorata, prema korisnicima zona.

Komentirajte prvi

New Report

Close