IBM će svoj centar smjestiti u Rugvicu?

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2016. u 10:55
Općinski načelnik Mate Čičak pokazuje gdje bi trebao niknuti IBM-ov centar/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Parcela uz Savu, preko koje prolaze i tri magistralna dalekovoda, pogodna je za smještaj zahtjevnog softvera kakav treba IBM.

Nakon Ikee, i tvrtka IBM za svoje poslovanje odabrala je Rugvicu. Ekskuzivno doznajemo da će upravo u tom mjestu svjetski informatički div smjestiti svoj megaprocesor u kojem će se arhivirati milijuni digitalnih podataka.

Prema našim informacijama, riječ je o parceli u Rugvici uz rijeku Savu, na kojoj je 80-ih godina prošlog stoljeća HEP planirao graditi Nuklearnu elektranu Prevlaka, od koje se kasnije odustalo. Neslužbenu informaciju potvrdio nam je i načelnik Rugvice Mate Čičak (HDZ), koji je istaknuo da već više od pola godine surađuju s državnom Agencijom za investicije i konkurentnost (AIK) oko jedne parcele od 50 hektara. "Ne bih volio govoriti o nagađanjima jer još nemamo sve dogovoreno, no mogu potvrditi da je Agencija zaintersirana za parcelu koja se nalazi uz rijeku Savu, a preko koje prolaze i tri magistralna dalekovoda, što je potrebno za smještaj tako zahtjevnog softvera kakav treba IBM", kazao je Čičak. 

 

Čičak

Nije još sve dogovoreno, Agencija je zainteresirana za parcelu koja bi odgovarala IBM-u.

Zahtjevi  investitora
Prema informacijama iz Agencije, "potencijalni investitor visoke tehnologije" uz zemljište od 50 hektara zahtijeva i snagu električne energije 100 MW (megavata) te 100 litara u sekundi dostupne vode za hlađenje pogona. "Uz ovu našu lokaciju još jedna lokacija u Osijeku ispunjava sve uvjete, a budući da je IBM najavio da će se pozicionirati u Zagrebu, raduje nas ako odaberu našu općinu, koja se već dokazala svoj potencijal privlačenjem Ikee, Ralu centra, a u ožujku počinje i gradnja Designer Outlet Croatia", istaknuo je Čičak.  

Ako IBM krene u gradnju kompleksa, veliku korist imat će stanovnici Rugvice jer se očekuje velik priljev novca od kupnje zemljišta, poreza na zemljište te od komunalnog doprinosa za izgradnju. Podsjetimo, kad se gradila Ikea, u proračun Rugvice uplaćeno je u dva navrata po šest milijuna kuna. "Dolaskom na mandat jasno sam naglasio da Rugvica neće stati na Ikei, koja je naglasila naš potencijal. Već godinu i pol intenzivno radimo na mjerama privlačenja novih velikih investitora, cilj nam je privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta za naše građane", istaknuo je Čičak. 

Uskoro Ikein outlet 
Za ožujak 2017. najavio je početak gradnje Ikeina Designer Outleta Croatia, koji će se protezati na 15.000 kvadrata, a trebao bi biti otvoren 2018. godine.  U drugoj fazi investicije planirana je gradnja hipermarketa, maloprodajnog objekta, benzinske postaje i dvaju lanaca brze hrane. Novcem koji će se dolaskom novih investitora presuti u općinski proračun Čičak je najavio da će se raditi na uređenju naselja i ogranizaciji boljeg života za stanovnike jer je jedan od ciljeva u naselje privući i nove žitelje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odlično…to je još novih mjesta u IT sektoru u HR! 😉

New Report

Close