Hrvatska pamet vrijedna milijun kuna

Autor: Branimir Bradarić/VL , 02. srpanj 2015. u 12:07
Čak 98 posto proizvodnje završava na inozemnim tržištima

Same Deutz Fahre Žetelice prošle godine proizveo je 403 kombajna, dok je ove godine plan proizvesti 430 kombajna.

U desetoj godini od privatizacije tvrtke jučer je županjska tvrtka Same Deutz Fahre žetelice predstavila svoj najnoviji kombajn serije C6000.

Tehnički direktor tvrtke Damir Kobaš kaže kako se radi o izuzetno kvalitetnom kombajnu, koji je po brojnim karakteristika bolji od konkurencije, ali i koji je razvijen u Županji od strane hrvatskih inženjera i radnika. Nastao je redizajnom i unaprjeđivanjem ranijih modela tako da je nastao model koji nudi bolje radne karakteristike, uštede u potrošnji goriva, manje rasipanje zrna… "Serijska proizvodnja modela C6000 započinje na jesen i od njega očekuje značajne rezultate. On je prije svega namijenjen malim i srednjim poljoprivrednicima do 300 hektara obradive površine. Očekujemo stoga od njegove prodaje značajne rezultate", kaže Kobaš.

 

20posto

manje zrnja rasipa se prilikom žetve

Predstavljajući novi model kombajna rekao je da ga odlikuje izniman dizajn, koji potpisuje poznati svjetski studio Giugaro, kao i nove tehnologije. Kabina je dobila i mjesto suvozača, vožnja je udobna, a motor je tih. Postavkama skidanja ljetine upravlja se pomoću 'jocsticka'. Opremljen je tako da može skidati sa polja sve vrste žitarica tako da je prilagođen za sva svjetska tržišta. "Ovo je gotovo savršen proizvod. Njegova tehnologija omogućava uštede u potrošnji goriva od 5-10 posto, a i rasipanje zrna je 15 do 20 posto manje. Znatno je učinkovitiji, a tijekom rada nije imao niti jedan kvar", rekao je Stjepan Murat, agronom tvrtke na kojoj je skidana ljetina tijekom prezentacije rada kombajna C6000.

Poljoprivrednici iz okolice Županje s  velikim interesom pratili su rad novog modela kombajna ističući kako se on ne može uspoređivati sa starijima. "To vam je kao kada bi uspoređivali fiću i mercedes. Dovoljno je vidjeti kako izgleda kao i sve što ima u kabini. Nažalost, s obzirom da će njegova cijena biti oko milijun kuna mi ćemo si ga moći teško priuštiti. Ovakve promocije su prigoda da vidimo dokle su došle te nove tehnologije ali i da vidimo gdje smo mi trenutno", rekao je poljoprivrednik Dragan Modic koji obrađuje 70 hektara zemlje.

Same Deutz Fahre Žetelice prošle godine proizveo je 403 kombajna dok je ove godine plan proizvesti 430 kombajna. Čak 98 posto proizvodnje završava na inozemnim tržištima tako da se kombajni županjske tvrtke mogu vidjeti na poljima Francuske, Njemačke, Poljske Španjolske, Bugarske, Rumunjske… Ukoliko se odobre mjere EU očekuje se i kako će i veći broj hrvatskih poljoprivrednika odlučiti se za kupovinu nekoga od modela županjskih kombajna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ta pamet je do dolaska talijana, bila daleko ispod nule, svakako da je iskustvo u proizvodnji dalo svoj doprinos uloženom kapitalu, ali nije jednako poslovati kao Đuro Đaković ili Same Deutz Fahr, da je obrnuto, i da se radi stvarno o hrvatskoj pameti, onda bi se tvornice u Njemačkoj zvale Đuro Đaković

Znači, ipak može se i kod nas nešto kvalitetno proizvesti.

New Report

Close