HGK: Turizam nam čini gotovo petinu BDP-a. Rizično!

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2015. u 13:15
Prihod od turizma 17% BDP-a /D. Jarmaz/PIXSELL

Previsok, je li realan i koliko je pritom prisutna siva ekonomija, pita Komora.

Devizni prihod od turizma na razini je oko 17 posto BDP-a, po čemu smo vodeći u EU, no pitanje je može li se vrijednost nacionalnoga gospodarstva temeljiti na tako visoko rizičnoj grani čija je vrijednost gotovo petina BDP-a, ističe Hrvatska gospodarska komora (HGK) u analizi "Značaj deviznog prihoda od turizma".

Turizam je, napominju, podložan prirodnim nepogodama, geopolitičkim nestabilnostima i sličnom, pa razvijene zemlje izbjegavaju visoku ovisnost svojih gospodarstava o njemu. U SAD-u je ostvareni devizni prihod od turizma lani iznosio tek 1% BDP-a, u Francuskoj 1,9, V. Britaniji 1,5, Njemačkoj 1,1, a u Italiji 2,1% BDP-a.  "Turizam i devizni prihod od turizma neosporno pridonose gospodarskom rastu i ekonomskoj stabilnosti i tu još ima mnogo prostora za razvoj, ali i dalje se postavlja retoričko pitanje je li obračun deviznog prihoda realan i koliko je pritom prisutna siva ekonomija", ističe HGK.  

Devizni prihod od turizma u nas kontinuirano raste od 2011., i to kao rezultat uzlaznog trenda deviznog prihoda i silaznog trenda BDP-a. Neto devizni prihod od turizma, koji se dobije tako da se deviznom prihodu od turizma (potrošnja inozemnih turista) oduzme stavka deviznog rashoda (potrošnja domaćih turista u inozemstvu), lani je iznosio 6,76 milijardi eura, 1,1% više od rekordne 2008. Lani je neto deviznim prihodom od turizma pokriveno 106,6 robnog deficita. 

Komentari (3)
Pogledajte sve


zašto je turizam rizičan?

Sve zemlje koje jako ovise o turizmu (pogotovo ljetnom) su ili jako zaduzene ili jako siromasne. Obicno i jedno i drugo.

Turizam se zasniva na jeftinoj i neobrazovanoj radnoj snazi. U zemljama koje imaju visok postotak turizma i poljoprivrede obrazovni sustav propada iz jednostavnog razloga jer njima treba jako malo obrazovane radne snage.

Najbolji primjer je Argentina gdje je stocarstvo postalo disproporcionalno veliki dio ekonomije. To je dovelo do dugogodisnjeg propadanja obrazovanja i Argentina danas ima jedan od najgorih obrazovnih sustava na svijetu.


zašto je turizam rizičan?

nije rizičan turizam nego njegov previsok udio u BDP-u! prevrne li se jedan tanker ili netko postavi bombu propadne nam sezona i proračun! čitaj s razumijevanjem!

zašto je turizam rizičan?

New Report

Close