HAC kupio kamere kojima se ne može koristiti

Autor: Ivan Pandžić , 18. kolovoz 2009. u 22:00

Hrvatske autoceste uložile su u nov sustav videonadzora. No radnici ne daju privolu za snimanje, a Agencija za zaštitu osobnih podataka tvrdi da se bez toga skupi sustav ne smije koristiti

Hrvatske autoceste potrošile su 34 milijuna kuna za nabavu sustava videonadzora koji se počeo instalirati u naplatne kućice, ali tim se sustavom vrlo vjerojatno uopće neće moći koristiti.

Videonadzor je, naime, nabavljen od konzorcija tvrtki King ICT-Tehnomobil i Securus, bez konzultacija s Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Sustav videonadzora trebao bi pokrivati unutrašnjost naplatnih kućica, ali je time Uprava HAC-a ušla na skliski teren Zakona o zaštiti osobnih podataka. Sindikat je zatražio mišljenje AZOP-a o novom sustavu naplate i u odgovoru koji je dala Agencija navodi se da Hrvatske autoceste nisu financijska institucija i samim time ne podliježu minimalnim mjerama zaštite propisanim zakonom. Izrijekom se navodi i da se radnik zbog toga može snimati samo uz njegovu privolu, ako potpiše obrazac na kojem će točno biti određena svrha snimanja. Radnik koji ne potpiše privolu ne može biti sniman niti bi trebao snositi bilo kakve posljedice u odnosu s poslodavcem, zaključuje se u mišljenjima AZOP-a. Mijat Stanić, predsjednik najvećeg sindikata u HAC-u, Nezavisnog cestarskog sindikata, kaže da većina radnika nije potpisala takvu privolu, a i oni koji su je potpisali nakon mišljenja AZOP-a planiraju je povući. Stanić kaže da je Uprava Hrvatskih autocesta tako još jedanput u vrijeme recesije i zahtjeva za rezanjem plaća u tvrtki nepotrebno potrošila 34 milijuna kuna. Nije mu jasno i zašto su se nabavljale kamere za unutrašnjost naplatnih kućica kada svaka naplatna postaja ima već toliko kamera da bi svaki pokušaj pljačke bio osuđen na propast. “Velike naplatne postaje trebale bi s novim kamerama imati više od 100 kamera, a manje između 40 i 50 kamera. Takav luksuz potpuno je nepotreban. Novac se još jedanput troši na skupe sustave, a neće ih moći ni koristiti. Svaki pokušaj snimanja rušit ćemo na sudu, a mišljenje Agencije nedvojbeno pokazuje da smo u pravu”, kaže Mijat Stanić i pojašnjava da čak ako i radnik u jednoj smjeni pristane na snimanje, a onaj u drugoj ne pristane, sustav je besmislen jer bi se kamere opet morale isključiti. Iako bi se očekivalo da se kamere postavljaju radi kontrole radnika u radu s gotovinom, u svom opsežnom odgovoru Uprava HAC-a tvrdi da sustav služi isključivo za zaštitu radnika.

U HAC-u su upoznati s mišljenjem agencije, ali se pozivaju na druge odredbe zakona. Ističu da je poslodavac dužan održavati opremu, alate, mjesto rada i organizirati rad tako da osigura zaštitu i zdravlje radnika. Stoga su donijeli poseban pravilnik kada se smiju koristiti podaci prikupljeni snimanjem. Navode i da je tim pravilnikom definirano da je navedena tehnička zaštita potrebna baš da bi se zaštitilo i dostojanstvo radnika u slučaju pritužbi na njegov rad. Na kraju, u HAC-u smatraju da se ne snima radnik, nego proces. Naplatnu kućicu, kao i ostale prostore, definiraju kao štićeni prostor. “Videonadzorom se ne snima radnik, nego kritične točke procesa naplate cestarine u kojima sudjeluje štićeni radnik”, kaže se među ostalim u odgovoru. Dodaje se i da u procese spada prijenos novca od kućice do postaje, prozor ili pult za komunikaciju s korisnikom, blagajna i mjesto odlaganja novčanih sredstava. Da će HAC teško uspjeti dokazati da se ne snima radnik, nego proces i provesti snimanje bez privole svakog radnika, pokazuje i prošlogodišnji primjer kada je AZOP srušio odluku HAC-a o postavljanju slike i osobnih podataka radnika s vanjske strane kućice. Agencija je tada dala zabranu postavljanja iskaznica HAC-u dok god ne dobiju privolu svakog radnika.

Iskustvo kompanija

Coca-Cola izgubila spor
Lani je i pravomoćnom presudom Županijskog suda u korist radnika okončan poznati osmogodišnji proces u vezi s videonadzorom u punionici Coca-Cole u Zagrebu. Tvrtka je morala ukloniti dvije kamere jer nije imala suglasnost za njihovo postavljanje od Radničkog vijeća. Coca-Cola je također tvrdila da kamere nisu uvedene zbog kontrole zaposlenika, ali sud je odbacio argument. Vanjske kamere nisu bile sporne, slično kao što se na njih ne žale i radnici HAC-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa to se bar lako rjesi. Ukine se postojece radno mjesto, otvori natjecaj za novo, s novim ugovorom u kojem je uvjet da se snima.

New Report

Close