Grade prvu znanstvenu destinaciju u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 25. ožujak 2019. u 22:01
Blaga & misterije / Družba za blaga & misterije

Dvorac uz 126 mil. kuna ulaganja postaje turistička atrakcija.

Zagorje gradi prvu znanstvenu destinaciju u Hrvatskoj. Krapinsko-zagorska županija raspisala je javni natječaj za arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju dvorca i perivoja Stubički Golubovec. Jedan od najbolje očuvanih hrvatskih dvoraca i mjesto na kojem se od ove godine obilježava Seljačka buna prenamijenit će se u “znanstveni centar”. To je za hrvatske prilike novi tip institucije koja objedinjuje funkcije muzeja, zabavnog parka i inovacijskog središta namijenjenog popularizaciji znanosti.

Županija u Stubički Golubovec planira useliti Znanstveno edukativno-zabavni centar (ZEZ). Isti je to projekt kojem je prije šest godina podršku dao Grad Zagreb, bio je spreman u njega uložiti 200 milijuna kuna, prenamijeniti za njega Talijanski paviljon na Zagrebačkom Velesajmu, ali nakon mnogo priče ništa se konkretno nije desilo.
Krapinsko-zagorska županija od lani najavljuje centar. No, sada je raspisala i prvi natječaj za početak njegove realizacije. Natječaj je skroman, vrijedi 1,5 milijuna kuna, ali je uvod u investiciju čija se vrijednost procjenjuje na 126 milijuna kuna.

Sličan centar u Finskoj, Heureka kod Helsinkija, s prosječnih 280.000 posjetitelja godišnje, najpopularnija je rekreacijska destinacija u državi. Godine 2012. AHHAA Science center u Estoniji s više od 500.000 posjetitelja bio je najjača turistička atrakcija u cijeloj državi.

Sličnih institucija sve je više po Europi. U Hrvatskoj bi pak, uspije li postići brojke iz Finske, ZEZ po broju posjetitelja pretekao Dubrovnik i njegove muzeje, koji su prema podacima MDC-a o Posjećenosti hrvatskih muzeja za 2017. bili na četvrtom mjestu. S pola milijuna posjetitelja, koje je postigao znanstveni centar u Estoniji, ZEZ bi postao najposjećeniji kulturni objekt u Hrvatskoj, ispred Arene u Puli (486.966 posjetitelja), Dioklecijanovih podruma u Splitu (357.745) i Klovićevih dvora u Zagrebu (314.767 posjetitelja).

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije kaže da kad se u obzir uzmu primjeri iz drugih država i gradova tada otvaranje ZEZ Centra Zagorje predstavlja veliki razvojni potencijal.
“Krapinsko -zagorska županija, Grad Donja Stubica i Zadruga ZEZ, kao partneri u projektu, uvidjeli su da u Hrvatskoj postoji potreba za popularizacijom znanosti i edukacije te da bi uspostava znanstvenog edukativno-zabavnog centra predstavljala dobru osnovu za popularizaciju znanosti i edukaciju, jačanje suradnje znanstvenih institucija i gospodarstva, potporu poduzetništvu i usmjeravanju mladih u znanost”, kaže Kolar.
Dodaje da u projekt modernizacije ulaze polako, jer žele sačuvati kulturnu baštinu dvorca i perivoja.

Davor Komerički, inicijator ZEZ-a kaže da je sada napokon zadovoljan tempom kojim ide u realizaciju. Navodi da je prema gruboj procjeni vrijednost projekta 126 milijuna kuna, a da se 85 posto može financirati iz EU fondova.

 

10000 kvadrata

zauzimat će centar u Zagorju, u dvorcu i okolici

“Mi ovaj projekt razvijamo već dugo, započeli smo ga 2010. godine, i kad je EU, prije pristupanja Hrvatske, napravila evaluaciju projekata koje bi se iz Hrvatske mogli kandidirati za EU fondove naš je projekt bio među 20 onih koji su ocijenjeni kao najpotentniji. Bili smo na osmom mjestu od svih projekata iz Hrvatske”, kaže Komerički.

Navodi da im je cilj da se do rujna pripremiti dokumentacija da bi se mogla povući sredstva. “Bude li sve po planu za dvije godine u dvorcu će biti otvoren ZEZ centar Zagorje”, kaže Komerički.

Prema trenutačno dostupnim podacima, ZEZ centar Zagorje zauzimat će 5.000 kvadrata od toga će 3.200 biti u prostoru dvorca. Uz njega će se izgraditi dodatan prostor od 1.800 kvadrata. Usto će se urediti i znanstveni  park s eksponatima u arboretumu na površini od 5.000 kvadrata. Sam centar raspolagat će s 30 različitih prostorija sa sadržajima.

“Cilj je da budemo samoodrživi, kako energetski tako i financijski. Osim što će biti veliki turistički mamac za Zagorje, nalazi se na svega 200 metara od pruge koja Zagreb spaja sa Stubičkim toplicama”, kaže Komerički.

Župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar dodaje da očekuje veliki utjecaj centra na turizam i gospodarstvo. "Krapinsko-zagorska županija najbolja je kontinentalna destinacija u 2018. godini, a ovim projektom dodatno razvijamo ponudu u turizmu županije i cijele regije. Što se tiče utjecaja na gospodarstvo – ZEZ centar Zagorje postaje sjedište za poticanje inovacija koje su početak svakog poduzetničkog pothvata", zaključuje Kolar.

Naslovna fotografija uz pismeno je dopuštenje preuzeta s portala Blaga & misterije.

Komentirajte prvi

New Report

Close