Grad od 8000 stanovnika ima tek 80 nezaposlenih, doseljenima plaćaju kamate za stambene kredite, nema prireza…

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2019. u 09:22
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list

U ovom međimurskom gradu izvoz je 370 posto veći od uvoza, u kojem u tvornici cipela među 400 radnica imaju više od 100 trudnica. Da imaju još koga za zaposliti, otvorili bi još jednu tvornicu.

Oni svoje stare WC školjke melju kao podlogu za nove ceste. Tamo i najmanji sokak ima novi asfalt, rupe na cesti ni za lijeka. Srednja škola nema nijednu šaru, a kamoli grafit. Na burzi rada imaju jedva 80 nezaposlenih. U njihovu gradu ne samo da recikliraju kao “ludi” nego jedini u Hrvatskoj iz otpada vade namještaj i restauriraju ga. To je Prelog, hrvatsko čudo iz Međimurja, grad u kojem je izvoz 370 posto veći od uvoza, u kojem u tvornici cipela među 400 radnica imaju više od 100 trudnica. I da imaju koga zaposliti, otvorili bi još jednu takvu tvornicu, pišu 24sata.

"Planiramo izgraditi zgradu s oko 40 stanova i u nju useliti radnike iz Ukrajine. Ma cijele obitelji, da nam ostanu zauvijek u Prelogu. Toliko nam nedostaje radnika, baš svih profila i obrazovanj", govori Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, grada od 8000 stanovnika.

Nije šala, za Ukrajince su angažirali i konzultantsku tvrtku, koja obilazi tvrtke u Prelogu i radi listu koliko kakvih radnika kome treba. A tom gradu nije bila dovoljna jedna industrijska zona, pa su otvorili i drugu. Imaju oni asove u rukavu da privuku i radnike iz drugih gradova Hrvatske. Za svaku obitelj koja kupuje nekretninu u Prelogu grad će plaćati kamate na stambeni kredit, i to do 25.000 kuna.

"Ako se netko doseli i izvadi osobnu na adresi u Prelogu, i njemu ćemo retroaktivno pokriti kamate za stambeni kredit", govori gradonačelnik. Oni u gradu ne naplaćuju parkiranje, gradonačelnik nas pita “Zašto bih? Pa ja želim da nam ljudi dolaze u grad, ne da bježe”.

U Prelogu ne naplaćuju ni prirez, a dok država muku muči da povuče nešto novca iz EU fondova, dotle u Prelogu pola proračuna pune tim fondovima. Njihov komunalac, Pre-Kom, čak je unaprijed izvadio nekoliko građevinskih dozvola i samo čekaju na kakav natječaj za novac iz EU. A Prelog je uz Krk prvak Hrvatske u recikliranju.

Već sad recikliraju oko 60 posto otpada, EU to bi voljela postići do 2030.  Oni su prvi i zasad jedini otvorili centar za ponovnu uporabu, pa stari namještaj spašavaju iz smeća i restauriraju ga. Preložani donose stari namještaj da ga popravi majstor Stjepan Sinković u njihovu komunalcu Pre-Komu.

"Za 110 kuna prelakirat ću stolac, staviti novu spužvu i tapecirung. Nema tu zarade, naplati se samo materijal", kaže Stjepan. 
Grad u kojem nema smećem zatrpanih reciklažnih otoka jer Preložani, pišu 24sata, sve sami sortiraju kod kuće, ima i svoju kompostanu.

A u Prelogu dijele i cipele, barem u tvornici Paul Green. Njihove radnice koje izrađuju ekskluzivne cipele, među kojima su najjeftinije one od 100 eura, svake godine dobiju po nekoliko pari. Austrijska je to tvrtka u kojoj je od 415 radnika čak 136 trudnica. Idu ih djeca, idu ih poslovi, ali kronično im nedostaju ruke da odrade sve ugovorene poslove. Razmišljaju da otvore vrtić u tvornici kako bi im se radnice sigurno vratile na posao.


Gradonačelnik Kolarek u dahu nabraja sve ponajbolje tvrtke, ne samo Preloga nego i Hrvatske. 

"Svi znaju za Hespo, počeli su od žičanih opruga za madrace izrasli su u inovativne lidere. Tvornica Leggett & Platt Company ima halu od 40.000 kvadrata i žele još prostora! Tvrtka Kotlovi iz našeg Preloga strateški je partner Siemensa", govori gradonačelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close