GM prodao 20 milijardi dolara potraživanja

Autor: Miho Dobrašin , 07. prosinac 2005. u 01:00

Financijski odjel američkog proizvođača automobila General Motorsa, General Motors Acceptance Corp., odlučio je prodati svoja potraživanja u iznosu 20 milijardi dolara kanadskoj Bank of Nova Scotia. Dobivenim sredstvima GMAC će unaprijediti svoje hipotekarno, kao i osiguravateljsko poslovanje.
GMAC je najprofitabilnija divizija General Motorsa koji se posljednjih mjeseci nalazi u velikoj krizi. Iznimno loš kreditni rejting čitave kompanije onemogućuje financijskom odjelu podizanje kredita i značajnije sudjelovanje na tržištu kapitala.
Uprava General Motorsa njavila je mogućnost prodaje većinskog udjela u GMAC-u, a zasad je najveći interes pokazala Bank of America. Ta je banka od GMAC-a prošli mjesec otkupila čak 55 milijardi dolara potraživanja. Međutim, preuzimanje kontrolnog paketa mogao bi spriječiti državni zakon prema kojem financijske institucije imaju ograničenje u ukupnom udjelu na američkom tržištu. U GMAC očekuju do kraja godine daljnju prodaju svojih potraživanja koja će iznositi oko 15 milijardi dolara.
U veljači iduće godine počinje i masovno otpuštanje radnika u General Motorsu. Postrojenje u Oklahoma Cityju prvo je na udaru zatvaranja 12 tvornica. Ranije ove godine uprava je najavila otpuštanje 30.000 zaposlenika, što je rezultat programa restrukturiranja. Programom koji uključuje i smanjenje radničkih prava u kompaniji se nadaju uštedi oko 7 milijardi dolara u sljedećoj godini. Vrijednost dionica General Motorsa jučer je u New Yorku neznatno porasla.

Komentirajte prvi

New Report

Close