Eni pobijedio na natječaju i istisnuo Gazprom iz Hrvatske

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 16. prosinac 2010. u 22:00

Ključna prednost Enija je to što ima puno različitih izvora plina, od afričkog preko nordijskog do ruskog, a na kraju i hrvatskog, i što je konkurentan cijenom i jamči sigurnost opskrbe

Ina je u četvrtak izvijestila da je njezina tvrtka Prirodni plin, nakon provedenoga javnog natječaja za nabavu plina, s Enijem zaključila ugovor prema kojem će se Hrvatskoj godišnje isporučivati u prosjeku 750 milijuna kubičnih metara plina. Isporuke započinju 1. siječnja 2011. godine.

U Ini napominju da su u odabiru novog dobavljača plina presudili najpovoljniji uvjeti. Eni je dao najpovoljniju cijenu i fleksibilne uvjete s obzirom na količine, a neslužbeno se doznaje da to podrazumijeva plus minus 10 posto u odnosu na ugovorenu količinu. Ugovor također omogućava korištenje dva pravaca: iz Slovenije i hrvatsko-mađarskog interkonektora. Tako je 10-ak dana prije isteka petogodišnjeg ugovora, prema kojem je Ina plin uvozila iz Rusije, potpisan novi ugovor kojem se, kažu upućeni, nema što prigovoriti. Iza Gazproma i Gas de Franca Eni je najveći potrošač, ali i trgovac plinom u ovom dijelu svijeta. Ključna prednost te kompanije u ulozi dobavljača za Hrvatsku je to što ima puno različitih izvora plina, od afričkog (najviše alžirskog) preko nordijskog do nizozemskog i ruskog, a na kraju i hrvatskog (iz polja u Jadranu), što mu daje mogućnost da najbolje iskoristi svoj portfelj i bude vrlo konkurentan cijenom te da jednako tako jamči sigurnost opskrbe. Taj aspekt potpisanog ugovora je, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač, Vladi u ovome trenutku i najvažniji jer osigurava neprekinutu opskrbu plinom.

“Ako je pritom ugovor i komercijalno najisplativiji, a nema razloga u to ne vjerovati, Vlada, koja je ujedno i suvlasnik u Ini, taj ugovor samo može pozdraviti. Eni je velika svjetska tvrtka i sigurno je kvalitetan partner”, poručio je ministar gospodarstva. S obzirom na medijske spekulacije kako će potpis ovoga ugovora dovesti u pitanje odnose s Rusijom jer je, navodno, Rusima obećano potpisivanje novoga dugoročnog ugovora, ministar je samo komentirao kako Vlada nikad nije pregovarala niti potpisivala ugovore o nabavi plina, nego je to uvijek radila Ina. “Mi smo s ruskim predstavnicima o tome razgovarali u dobroj vjeri, kao o jednom u nizu projekata na kojima možemo surađivati, ali ne može Vlada preuzimati na sebe komercijalne poslove niti garantirati potpisivanje ugovora”, rekao je ministar.

Cijena po kojoj će se plin nabavljati nije poznata, no i u ovom slučaju će, kao što je bilo i u slučaju ugovora s Rusima, osnova za formiranje cijene biti formula, uz vjerojatnost da će njezine varijable biti drukčije. Hrvatska je od Rusa do sada kupovala otprilike milijardu kubika plina. Stoga su se pojavile informacije kako će se “manjak” namirivati ili uvozom od mađarskog Eona ili otvaranjem mogućnosti da veliki potrošači poput HEP-a ili Petrokemije plin za svoje potrebe sami nabavljaju. No u Ini se doznaje da je točno izračunato kolike količine su Hrvatskoj potrebne. Jednako tako su, doznaje se, neosnovane konstrukcije prema kojima bi Eni u Hrvatsku jednostavno mogao preusmjeriti sav plin koji se izvlači iz plinskih polja u Jadranu umjesto da pola plina uzima sebi i tako namiruje svoje ulaganje u njih. Doznaje se, naime, da je udio plina koji ide Eniju iz sjevernog Jadrana sve manji.

“Ni to ne bi bilo sporno. Uostalom, da nije bilo Enija, nikad i ne bismo imali plin iz Jadrana. Vremena u kojima su se potpisivali višegodišnji ugovori o dobavi su iza nas. Pokazalo se posljednjih godina da je plin sa spot tržišta znao biti i jeftiniji od onog iz ugovora. Osim toga važno je i da imamo mogućnost telefonski dogovoriti dodatne isporuke ako zatreba, a to s Enijem možemo”, kaže Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Zoltan Aldott:

Odabir Enija dokaz uspjeha
“Unatoč nekim otvorenim pitanjima vezanima uz budućnost plinskog poslovanja, Ina je kontinuirano poduzimala sve potrebne mjere kako bi osigurala stabilnu i neprekinutu opskrbu plinom u Hrvatskoj tijekom ogrjevne sezone te je u tom smislu i zaključila ugovor o dobavi s najboljim mogućim uvjetima dostupnima na tržištu. Odabir Enija kao pouzdane i kredibilne kompanije dokaz je našeg uspjeha u osiguranju sigurnosti opskrbe za hrvatske građane i industriju”, rekao je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Evo,još
@Kako se sada neslužbeno može čuti, kroz cijevi između Hrvatske i Italije zapravo neće proći niti kubik hrvatskog plina, već će »uvoz« iz Italije značiti samo ostanak hrvatskog plina u Hrvatskoj, kojeg ćemo, međutim, plaćati Talijanima po tržišnim cijenama. Hrvatska godišnje izvozi Talijanima oko 800 milijuna kubika plina, što je otprilike jednako dogovorenim količinama koje ćemo, na papiru, od Talijana uvoziti. Preostale potrebne količine do 1,1 milijardi kubika, koliko smo kupovali od Rusa, najvjerojatnije će dolaziti iz Mađarske

Intereresantno,uvozit čemo svoj plin po tržišnim cijenama.Dakle ,jeftino prodaj,skupo kupi i još skuplje prodaj svome narodu.

@Ina će po tržišnim cijenama »uvoziti« hrvatski plin s platforma u Jadranu na kojeg ENI ima pravo slijedom ugovora s Inom iz 1996

odavno sam se sa plina vratio na drva. pijem vodu iz svog bunara, grijem se drvima iz svoje šume, jedem šalatu sa svoje zemlje, a od 2011 i topla voda će biti od Bogom danog sunca. Još da mi je struju riješit, ali i to ću nekako, makar sagradio vjetrenjaču.

kol. ElRoy23, 100tka jer si jedini primjetio ali nije baš tako kao što misliš

Činjenica je da bi koncesijske ugovore trebalo prilagoditi današnjim uvjetima jer su oni sklapani još 1996. međutim, pitanje je koliko bi plina Ina danas proizvodila samostalno da nije ušla u partnerstvo sa ENI (tada Agip)

koga zanima kronologija evo dobar link:
Vaš link

New Report

Close