Državna službenica imala plaću od 22.000 kuna, ali je pronašla način kako ucijeniti ministarstvo tražeći razne povlastice

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2018. u 11:53
Foto: Getty Images

Savjetnica je za pravosuđe i unutarnje poslove, opća pitanja, civilnu zaštitu, razmjenu podataka i područje unutarnje sigurnosti. Plaće savjetnika su od 3000 do 3500 eura, a uz plaću veću od premijera, država im plaća i smještaj u skupom glavnom gradu Belgije.

Jeleni Levak oduzima se pravo na korištenje internetske domene eu2020.hr. Pravo na korištenje domene dodjeljuje se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, piše 24sata.

Iza ove suhoparne odluke državne ustanove CARNET krije se prava drama i dosad nezapamćen slučaj ponašanja nekog državnog zaposlenika.

Jelena Levak je bila dugogodišnja zaposlenica u uredu glavnog ravnatelja policije. A onda je premještena u Bruxelles u Stalno predstavništvo Hrvatske pri EU.

Savjetnica je za pravosuđe i unutarnje poslove, opća pitanja, civilnu zaštitu, razmjenu podataka i područje unutarnje sigurnosti. Plaće savjetnika su od 3000 do 3500 eura, a uz plaću veću od premijera, država im plaća i smještaj u skupom glavnom gradu Belgije.

Hrvatska će predsjedati Europskom unijom od početka 2020. godine do kraja lipnja. Ali kad su u Ministarstvu vanjskih poslova pokušali registrirati domenu eu2020.hr, na kojoj će biti službena stranica o predsjedanju Hrvatske, ostali su u čudu. Tu domenu, ali i dvije njezine inačice već je privatno registrirala državna zaposlenica Levak koja je znala da će Vlada pokušati registrirati tu domenu.

'Dajte mi lovu ili napredak'

Mirenje nije uspjelo pa je ministarstvo pokrenulo arbitražni spor pred CARNET-om. Ministarstvo navodi da Levak nije imala pravo registrirati domenu, a pogotovo jer je kao zaposlenica u Stalnom predstavništvu znala za praksu da države registriraju takve domene tijekom predsjedanja EU-om.

– Nije imala ni suglasnost nadležnih tijela. Jasna namjera lažnog predstavljanja upućuje na to da je korisnica postupila protivno načelu savjesnosti i poštenja – navodi Ministarstvo vanjskih poslova. Obrazlažu da je ta domena od posebnog značaj za Hrvatsku, na njoj će se nalaziti svi podaci tijekom predsjedanja. Inače, zemlje članice EU koristile su isti način predstavljanja u čak 27 od 36 puta kad su predsjedale Unijom. Primjerice, Malta je imala eu2016.mt, Slovačka eu2016.sk, Estonija eu2017.ee., pa je logično i da Hrvatska ima eu2020.hr.

Ali ni to nije sve. Iako je na plaći većoj od premijera, u spisu se navodi da je Levak ucjenjivala državu.

– Njezin dopis Ministarstvu unutarnjih poslova predstavlja svojevrsnu ucjenu državnog tijela jer njime uvjetuje deaktivaciju domene jamstvima napredovanja u njezinu zvanju ili plaćanjem određenog iznosa ako se sporazum o napredovanju ne provede u razumnom roku – stoji u tužbi ministarstva.

Država debelo zakasnila

Dakle, državna zaposlenica koja je bila direktno upoznata sa svim planovima predsjedanja EU-om je preduhitrila Vladu u naumu registriranja domene.

Iz njezina očitovanja je vidljivo da smatra da nije učinila ništa niti loše niti nemoralno.

– Nisam morala imati nikakva pristanak niti imati dogovor s Ministarstvom vanjskih poslova. Imam pravo na prisutnost i opstanak u virtualnom prostoru. Ministarstvo je još 2016. godine znalo da će preuzeti predsjedanje Vijećem EU i nije iskazalo nikakav interes za domenu eu2020.hr do svibnja 2017. godine, kad sam je kao slobodnu registrirala – opisuje Levak.

Komentari (6)
Pogledajte sve

više cvijeća, manje smeća
izgleda nismo uspjeli

ako je po hrvatistanskim pravilima treba je još nagradit bolje plaćenom pozicijom

Za takvo blatantno trgovanje povlastenim informacijama treba joj dati necasan odpust iz drzavne sluzbe, odnosno izvanredan otkaz. Nakon toga kazneno goniti zbog grube povrede ugovora u radu. Smijesno sta se tolerira u drz upravi. U privatnoj firmi za to se dobija instantan otkaz.

Ni med uhljebima ni pravice!

New Report

Close