Dosad ugovoreni projekti vrijedni 9,7 mlrd. kuna

Autor: Suzana Varošanec , 16. travanj 2019. u 22:00
Ministrica Gabrijela Žalac/Josip Regović/PIXSELL

Velika su gospodarska očekivanja od projekta Luka Brod ‘teškog’ više od 100 mil. kuna koji kroz izgradnju nove lučke infrastrukture postaje pokretač razvoja Brodske županije, istaknuto je iz Vlade.

Velika su gospodarska očekivanja od projekta Luka Brod 'teškog' više od 100 mil. kn.

Izgradnja nove lučke infrastrukture pokretač je razvoja Brodske županije, istaknuto je i uoči 8. Sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a prema premijeru, odlučujuće je da Vlada i lokalna samouprava učine sve na stvaranju uvjeta za gospodarski razvoj koji će zaustaviti odlazak građana iz Hrvatske. Dosad ugovoreni projekti s komponentom EU financiranja iznose 9,7 mlrd. kn, navela je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Još 1,85 mlrd. kn iznose ugovorena ulaganja državnog proračuna. 

Za jačanje hrvatskog gospodarstva, razvoj i povećanje konkurentnosti od velike su važnosti projekti poput Luke Brod, smatra potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjani Čagalj. Ovo je i poticaj i razvoju lokalne sredine koja je opterećena egzodusom stanovništva te zbog negativnog demografskog razvoja trpi i gospodarstvo.

Izuzetan prometni položaj pruža velik potencijal za razvoj luke Slavonski Brod u intermodalni logistički centar, što može prema Čagalj utjecati na buduću stratešku ulogu u međunarodnom kontejnerskom prometu, jer se Luka Brod nalazi na granici RH i BiH, u blizini križanja željezničkog koridora X i cestovnog koridora Vc te je međunarodna ulazna luka EU.

Izgradnja planiranih kapaciteta u operativnom dijelu luke omogućit će znatne uštede u procesu prijevoza sirovina i gotovih proizvoda te povećanje tereta na unutarnjim plovnim putovima.  Ipak, prema Željku Lovrinčeviću, rješavanju ključnog problema Slavonije kakav je manjak ljudi trebalo bi pristupiti i kroz osmišljeni program naseljavanja – otkup parcela i objekata od strane države uz pomoć EU novca te davanja na besplatnu upotrebu kroz duže razdoblje, uz određene uvjete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close