Deutsche Bank zamrznuo sredstva vlastitoga fonda

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2005. u 06:00

Deutsche Bank opet je zaradio negativne naslove nakon što je odbio priskočiti u pomoć vlastitom fondu za nekretnine, zamrznuvši umjesto toga njegova sredstva zbog čega analitičari očekuju da će se na najveću njemačku banku sručiti val tužbi malih ulagača koji ovaj, u Njemačkoj jedinstven, korak smatraju protupravnim.
Deutsche Bank AG odlučio je naime zamznuti sredstva fonda Grundbesitz-Invest, ukupno oko 6,1 milijardu eura. Umjesto da ulagačima, njih ukupno oko 300.000, dopusti povlačenje sredstava iz fonda banka je zamrznula sve transakcije do ponovne procjene portfelja fonda koja treba biti završena u veljači, a od koje se očekuje smanjenje vrijednosti za više od 100 milijuna eura.
Njemačko nadgledno tijelo za financijsko tržište BaFin najavilo je da će u slučaju pada vrijednosti fonda sama banka za to snositi financijsku odgovornost, a od nje je zatražila i očitovanje o tome koji su ju razlozi naveli na ovaj radikalan potez. Nedavno su u više slučajeva banke financijskim injekcijama osigurale likvidnost svojih fondova – primjerice HVB je priskočio u pomoć fondu Euro Immoprofil, a i DekaBank je 2004. godine morao “progutati” goleme gubitke u svom fondu.
Kako se investicijski fondovi za nekretnine već desetljećima u Njemačkoj smatraju vrlo sigurnom investicijom, ovaj, u njemačkoj financijskoj povijesti jedinstven potez, vrlo je oštro kritiziran u javnosti pri čemu se mnogi pribojavaju da će zbog ovog slučaja propasti i drugi fondovi ako ulagači podlegnu panici.
Deutsche Bank pak preko svog odjela DB Real Estate navodi kako taj korak ima za cilj stvoriti ravnopravnost među ulagačima nakon što su proteklih dana brojni investitori već povukli svoj novac iz fonda, kako navode mediji, u ponedjeljak je “izvučeno” čak 300 milijuna eura nakon što je DB Real Estate u petak potvrdio da će se ići u reevaluaciju.
Grundbesitz-Invest uglavnom je investirao u njemačke poslovne nekretnine, a kako su u zemlji stanarine za poslovne zgrade već duže u silaznoj putanji, to je i jedan od glavnih razloga krize fonda. Ipak, nova procjena “vrlo je neobičan postupak”, tvrdi Gernot Archner, šef Saveznog udruženja vještaka za investicije u nekretnine.
“Sve ukazuje na stratešku odluku Deutsche Bank da zatvori fond, a manje na probleme ukupnog tržišta”, kaže Archner koji tvrdi da banka taj fond želi sasvim zatvoriti kako bi se mogla iznova pozicionirati na tržištu poslovnih nekretnina, koje u međuvremenu ponovo oživljava.
Deutsche Bank pak na kritike odgovara da bi velika financijska pomoć fondu sigurno značila pritisak na profit cijeloga koncerna koji za šefa banke Josefa Ackermanna “ima najviši prioritet”.

Komentirajte prvi

New Report

Close