Cestarine u Austriji bit će utrostručene

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2006. u 06:00

BEČ – Austrija će za najviše 10 do 15 godina, nakon što dovrši gradnju novog željezničkog tunela kroz Brenner, udvostručiti do utrostručiti cestarinu za kamione na alpskim sedlima kako bi potaknula prebacivanje prometa na željeznicu, najavljeno je u Beču.
“Povećanje cestarina bit će nužno. U protivnom prijeti opasnost da gradimo tunel koji se neće koristiti”, objasnio je državni tajnik za promet Helmut Kukacka uoči austrijskog preuzimanja predsjedateljske dužnosti u Europskoj uniji.
Tijekom predsjedateljskog mandata Beč će se ponovno založiti da EU ipak odobri poglavlje Alpske konvencije o prometu kojim se najavljuje odustajanje od gradnje novih brzih cesta u alpskim regijama i pozivana preseljenje prometa na ekološki prihvatljivije nositelje putem kreiranja odgovarajućih cestarina.Dosada su tu konvenciju uz Austriju potpisale samo Njemačka, Lihtenštajn, Slovenija, Švicarska te sredinom 2005. i Francuska, dok EU od 2001. uskraćuje svoj potpis.EU mora uvidjeti da su “dosegnute granice kapaciteta Brennera te da projekt gradnje autoceste sa tri traka nije moguće realizirati zbog otpora stanovništva i odgovarajućih smjernica o buci i štetnim tvarima”, naglasio je Kukacka. Zato valja pokušati tržišno-privrednim sredstvima i pravednom raspodjelom troškova spriječiti povećanje cestovnog teretnog prijevoza, dodao je.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close