Čad istjerao Chevron Texaco i Petronas zbog neplaćanja poreza

Autor: Dario Kuntić , 28. kolovoz 2006. u 06:30

Čadski je predsjednik Idriss Deby uoči istjerivanja izjavio kako će naftne zalihe ove dvije kompanije preuzeti njegova vlada

Američka naftna kompanija ChevronTexaco i malezijska naftna kompanija Petronas istjerane su prekjučer iz Čada nakon što nisu ispunile porezne obveze prema toj afričkoj zemlji. Čadski Predsjednik Idriss Deby je uoči istjerivanja izjavio kako će naftne zalihe koje su bile u vlasništvu ove dvije kompanije prijeći u ruke njegove vlade. Tako će za sada jedina strana naftna kompanija u toj zemlji ostati američki Exxon Mobil.

Neočekivan potez
“Čad je odlučio da ChevronTexaco i Petronas moraju napustiti zemlju zato što su odbile platiti porez te moraju zatvoriti svoje urede”, izjavio je predsjednik Deby na sastanku svoje vlade. “Od kompanija je ovog mjeseca zatraženo da ispoštuju svoje obveze. Nažalost, vlada nije dobila nikakav odgovor”, dodao je čadski predsjednik, rekavši kako će njegova vlada zajedno s Exxonom raspolagati zalihama nafte sve dok ta kompanija ne nađe rješenje sa svojim partnerima s kojima je bila udružena u konzorcij. Ovaj iznenađujući potez na tragu je odluke Čada da osnuje novu naftnu kompaniju u državnom vlasništvu koja je trebala biti partner konzorciju koji sačinjavaju Chevron Texaco, Petronas i Exxon Mobil. Najveći udio u konzorciju ima Exxon s 40 posto udjela, a slijedi ga Petronas s 35 posto i na kraju Chevron s 25 posto. Tim potezom Čad je otvorio put k uključenju u konzorcij koji će prema svemu sudeći činiti dvije strane, jedna je Exxon, a druga čadska vlada. Budući da su izbačene kompanije imale ukupni udio od 60 posto, njihovom svojevrsnom nacionalizacijom Čad će postati većinski vlasnik te će sa svojim udjelom moći raditi što želi.Čad bi se tako mogao zadovoljiti s manjim udjelom od 60 posto u konzorciju, a jedan dio mogao bi prepustiti kineskim naftnim kompanijama koje su iskazale interes za čadsko energetsko bogatstvo. Da ova afrička država ide u tom smjeru, pokazuje i nedavno obnavljanje diplomatskih odnosa između N’Djamene i Pekinga. Kina se već uključila u susjedni Sudan gdje je najveći glavni investitor u naftni sektor te zemlje, a s obzirom na rastuće potrebe kineske industrije za novim energetskim resursima, širenje na Čad sasvim je logičan slijed događaja.

Otvaranje Kini
Da je poslovanje s Kinom jedan od glavnih razloga izbacivanja Petronasa i ChevronTexaca iz Čada, dao je naslutiti i Gilbert Maoundonodji, čelnik nezavisne čadske grupe GRAMP-TC koja nadgleda naftne projekte u zemlji koji je izjavio kako se protjerivanje tih dviju kompanija dogodilo upravo zbog otvaranja puta ulasku kineskih kompanija. Ako se ove pretpostavke pokažu točnima, označit će novi početak gepolitičkih igara u toj regiji.“Čad je počeo s crpljenjem nafte 2003. godine, a dnevna mu se proizvodnja kreće između 160.000 i 170.000 barela. Odredbama ugovora potpisanog s konzorcijem još 1988. godine Čad dobiva 12,5 posto od ukupne zarade od prodaje nafte, no izbacivanjem tih dviju kompanija, a uključivanjem kineskih, Čad će zasigurno tražiti veći postotak. No ni dosadašnja zarada nije bila od koristi velikoj većini stanovništva koja živi u siromaštvu. Čad nastanjuje 9,1 milijun stanovnika, očekivana životna dob vrlo je niska, samo 42 godine, a bruto nacionalni dohodak po stanovniku iznosi 400 dolara.

Šture izjave stranih kompanija u Čadu
Chevron Texaco je dao kratku izjavu u kojoj navodi kako kompanija nije primila nikakvu službenu obavijest od čadske vlade o istjerivanju iz zemlje zbog neplaćanja poreza. Također ističu kako je kompanija ispunjavala sve svoje obveze. Petronas nije htio ništa komentirati u vezi s odlukom o izbacivanju iz Čada. Glasnogovornik Exxon Mobilea Mark D. Boudreaux potvrdio je da od njegove kompanije nije zatraženo da napusti zemlju te da nije davao nikakve komentare koji se odnose na ostale dvije članice konzorcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close