BiH traži istinu o radioaktivnom streljivu

Autor: Gorden Knezović , 07. prosinac 2005. u 01:00

SARAJEVO – Prema nalazima parlamentarne komisije BiH za utvrđivanje stupnja radijacije od osiromašenog urana koji su rabile snage NATO-a za napade na vojsku Republike Srpske utvrđeno je kako je u BiH uporabljeno 2,5 tone streljiva koje je sadržavalo osiromašeni uran.
Sporno streljivo zrakoplovstvo NATO-a rabilo je na području Sarajeva, Hadžića, Kalinovika, Jahorinskog potoka i Han Pijeska i na nekim drugim lokacijama o kojima državna komisija nema podatke. Kako je prošlo nekoliko godina od uporabe streljiva sa osiromašenim uranom, problem zagađenja nije više u radijaciji od koje je povećana smrtnost stanovništva na područjima gdje se ono koristilo, nego toksičnosti voda, zemlje i zraka, tvrde iz državne komisije.
Prema stranim medijima, u BiH je NATO u 112 napada rabio streljivo sa osiromašenim uranom od čega za 84 cilja na području Kosova, 10 u Srbiji i za jedan vojni clj u Crnoj Gori. Stručnjaci UN-ova programa UNEP dolazili su u BiH kako bi utvrdili je li bilo uporabe streljiva sa osiromašenim uranom za vojne ciljeve bosanskih Srba. Međutim, prema neslužbenim podacima NATO je u BiH rabio 10 tisuća komada streljiva sa osiromašenim uranom, i to najviše na području Hadžića, što je imalo posljedice na obolijevanje stanovnika iz toga područa. Prema tvdnjama lokalnih lijčnika povećano je obolijevanje tog stanovništva od kancerogenih bolesti i leukemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close