Bayer stavio u pričuvu 336 milijuna eura za isplatu odšteta

Autor: Ksenija Končevski , 07. prosinac 2005. u 01:00

Sjedinjene Države optužuju Bayer za dogovaranje cijena sirovina u kemijskoj industriji

Uprave njemačkoga farmaceutskog i kemijskog proizvođača Bayera i njegove nekadašnje kemijske podružnice Lanxessa, tijekom četvrtog će kvartala u pričuvu staviti ukupno 336 milijuna eura u svrhu isplate odšteta na temelju sudskih tužbi. Naime, Bayer i njegovu bivšu podružnicu Lanxess optužba tereti za dogovaranje cijena sirovina u kemijskoj industriji u Sjedinjenim Američkim Državama. Uprava njemačkog Bayera u svrhu isplate odšteta u građanskim sporovima stoga je na stranu odlučila staviti 275 milijuna eura, istaknuvši mogućnost podizanja dodatnog broja tužbi, dok je Lanxess u rezervu istovremeno stavio 61 milijun eura. Uprava je istovremeno svjesna da bi konačan iznos odšteta mogao biti i mnogo veći.

“Gumeni” kartel
Prema uvjetima sporazuma prilikom razdvajanja poslovanja Bayera i njegove bivše kemijske podružnice u Lanxess se obvezao na pokrivanje 30 posto odštete, do maksimalnih 100 milijuna eura, u kojem je također definirano da Lanxess neće platiti više od 50 milijuna eura godišnje Bayeru. Bayer se zajedno s rivalskim tvrtkama, njemačkim BASF-om i američkom kompanijom Chemtura našao pod istragom zbog navodnog udruživanja u kartel koji je određivao cijene nekih sirovina u kemijskoj industriji, primjerice u proizvodnji guma. Vodstvo Bayera je obznanilo je kako je dosad već uspjelo postići dogovor s dijelom tužitelja koji su potraživali isplate odšteta. Njemački analitičar Ulle Wörner za agenciju Bloomberg je komentirao da iako optužbe s kojima se Bayer trenutno suočava ne idu na ruku reputaciji tvrtke. Istodobno ih ne smatra naročito štetnima kao što je to bio slučaj kada je Bayer prije četiri godine s tržišta povukao lijek protiv kolesterola Lipobay, poznat i pod nazivom Baycol koji se smatra štetnim za ljudsko zdravlje.

Pozitivno poslovanje
Uprava je dosad kraju privela više od 3000 Lipobay zahtjeva za odštete u slučaju Lipobay, isplativši ukupno 1,1 milijardu dolara, a trenutno pokušava isplivati iz najopsežnije reorganizacije poslovanja u 142-godišnjoj povijesti kompanije. Inače, njemački je Bayer, koji je prije više od stotinu godina svijetu predstavio aspirin, poslovanje u trećem ovogodišnjem tromjesečju zaključio skokom profita na 493 milijuna eura spram 52 milijuna eura ostvarenih u istom lanjskom razdoblju, nadmašivši očekivanja analitičara koji su procjenjivali da će iznositi 298 milijuna eura. Razlog ostvarenja odličnih rezultata prije svega je rezanje troškova u proizvodnji lijekova te rast potražnje za plastikom.
Zadovoljna je uprava pritom povisila i prognoze za rast godišnjeg profita. Prihodi njemačke tvrtke narasli su 18 posto na 6,53 milijardi eura spram 5,49 milijuna eura ostvarenih u istom tromjesječju prošle godine.
“Ostvareni rezultati za treći ovogodišnji kvartal bili su vrlo snažni, približivši Bayer ostvarenju ranije zacrtanih ciljeva po pitanju profita”, početkom prošloga mjeseca ustvrdio je predsjednik uprave Werner Wenning. Tvrtka je u tom razdoblju najbolje rezultate ostvarila na području zdravstvene zaštite uz 55-postotni rast operativnog profita na 477 milijuna eura te u proizvodnji plastike zabilježivši operativni profit u vrijednosti 406 milijuna eura.
Potaknuta ostvarenjem odličnih rezultata uprava Bayera je odlučila uvećati prognoze za ostvarenje godišnjeg profita koji će biti čak 50 posto viši u odnosu na lanjsku godinu kada je iznosio 2,12 milijardi eura nakon što je u kolovozu prognozirala 40-postotno uvećanje ovogodišnjeg profita.

Komentirajte prvi

New Report

Close