Austrijanci korak bliže kupnji zadarskoga Aluflexpacka

Autor: Tamara Depolo , 18. srpanj 2012. u 13:20

Austrijska državna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja do petka mora dati mišljenje o namjeri spajanja s Aluflepackom, no navodno je riječ samo o formalnosti

Austrijski investitor Michael Tojner, koji preko svoje švicarske industrijske tvrtke Montana Tech Components namjerava kupiti zadarski Aluflexpack od austrijske Hypo Alpe-Adria banke, prema svemu sudeći korak je bliže završetku posla. Kako smo već pisali, Tojner je u veljači sklopio ugovor s bankom prema kojem je trebao kupiti i šibensku Tvornicu lakih metala (TLM) i Aluflexpack, no od TLM-a je u međuvremenu odustao zbog neriješenih investicijskih obveza u tvrtki, koje datiraju još od privatizacije iz 2005. godine. Montana je potkraj lipnja, zajedno s Tojnerovom investicijskom tvrtkom Central European Growth IV Beteiligungs-Invest AG i švicarskom tvrtkom Midlife Invest AG, austrijskoj državnoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (Bundeswettbewerbsbehörde) predala obavijest o namjeri spajanja sa Aluflepackom, a u petak istječe rok do kojeg agencija mora dati svoje mišljenje. Očekuje se da će odobriti spajanje bez dodatnih uvjeta.

Partner za etikete
Upućeni kažu, pak, da je odobrenje agencije u ovom slučaju pro forma uvjet zaključenju posla, da pregovori između Hypa i Montane još traju te da se finale očekuje potkraj ljeta. Iz obavijesti se može iščitati i što točno Montana namjerava kupiti zajedno sa spomenutim partnerima: 100 posto udjela u tvrtki Aluflexpack Novi d.o.o., 100 posto udjela u tvrtki Omial Novi d.o.o. i 46,47 posto udjela u Tvornici oplemenjenih folija d.d. (bivšem Folijaplastu). Inače, Montanin partner u kupoprodaji, švicarska tvrtka Midlife Invest AG, zanimljiva je zbog svojih vlasnika: Thomas Summer i Günther Birkner bivši su vlasnici austrijske tvrtke Pachem AG, koja se bavila proizvodnjom etiketa, te se očekuje da će osim novca u ovaj posao unijeti i stručnu ekspertizu.

Euris za TLM
Aluflexpack se bavi proizvodnjom aluminijske ambalaže. Inače 90 posto svoje sirovine nabavlja u šibenskom TLM-u, za koji se trenutačno zanima bečka tvrtka Euris, koja se bavi trgovinom aluminijem i koja je najveći TLM-ov klijent. Inače, Montanin većinski vlasnik Michael Tojner, po navodima upućenih, u prvom je pohodu na TLM za partnera nastojao pridobiti upravo Euris, no ta je suradnja propala, a nakon toga se i Tojner povukao iz pregovora za TLM i prebacio samo na Aluflexpack.

Montani ide

Od prodaje 395. mil. eura
Tojnerov Montana Tech Components bavi se proizvodnjom industrijskih komponenti. Vlasnik je i proizvođača baterija Varta. Koncern ima 2800 zaposlenih, 2010. Montana je imala prihod od prodaje u visini 395 milijuna eura te operativnu dobit od 37 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close