Antunović: Imamo besplatan prijevoz, naknade su nelegalne

Autor: Sandra Bartolović , 07. prosinac 2005. u 01:00

Od devetoro zastupnika iz kategorije do 50 km petorica HDZ-ovaca redovno naplaćuje prijevoz

Nema ničeg ilegalnog u naplaćivanju troškova prijevoza zastupnika koji žive na manje od 50 kilometara od Zagreba i na sjednice dolaze svojim automobilom, pojasnio je tajnik Sabora Josip Sesar nakon objavljivanja informacije da zastupnici naplaćuju troškove prijevoza iako na to nemaju pravo ni po jednom saborskom pravilniku. Svoju izjavu Sesar potkrepljuje tumačenjem odluke o smještaju zastupnika koje je 15. travnja 2002. godine utvrdio Odbor za izbor i imenovanja, a po tom tumačenju zastupnici unutar 50 kilometara također imaju pravo na naknadu troškova iako to u odluci nigdje nije spomenuto.

‘Jeftinije nego taksi’
Naknada im se isplaćivala uz predočenje odgovarajuće dokumentacije i odobrenje tajnika. Kako je Sesar poručio, jeftinije je to nego da im se plaća taksi. Međutim, predsjednik Odbora Vilim Herman kaže da sporno tumačenje koje su utvrdili nema nikakvu pravnu snagu. Pojašnjava da je Odbor uistinu donio takve zaključke i uputio ih predsjedniku Sabora, međutim, nikada nisu dobili povratnu informaciju, kao ni izmijenjenu odluku, što znači da je samo ona postojeća na snazi, a ne tumačenje jer iza njega nije slijedila nikakva procedura. Prema Hermanu, to tumačenje ne može biti pravna osnova za ikakvo postupanje pa tako ni za isplaćivanje naknada za prijevoz. Velika protivnica pokrivanja zastupničkih troškova je i SDP-ova zastupnica Željka Antunović, koja kaže kako je odluka vrlo jasna te da zastupnici koji stanuju do 50 kilometara od Zagreba nemaju nikakva prava na naknadu. Osim toga, poručuje Antunović, “svi mi imamo besplatan javni prijevoz svim sredstvima po cijeloj Hrvatskoj” i “što se mene tiče, mogu se voziti i u Rolls Royceu, ali ne mogu tražiti naknadu iz proračuna”. Tajništvo Sabora dostavilo je imena devetoro zastupnika iz kategorije do 50 km, od kojih šestero redovno naplaćuje prijevoz. Petorica su HDZ-ovci – Dražen Bošnjaković iz Ivanić Grada, Ivan Jurkin iz Lukavca, Krunoslav Markovinović iz Strmca Samoborskog, Branimir Pasecky iz Jastrebarskog i Vladimir Pleško iz Gubaševa – Zabok, te jedna SDP-ovka, Ivana Posavec Krivec iz Križa.

Troje ne naplaćuje prijevoz
Troje zastupnika iz te kategorije troškove prijevoza ne naplaćuje, HDZ-ovci Ivan Jarnjak i Božica Šolić, te SDP-ovac Tonino Picula. Međutim, Picula je prestao naplaćivati troškove u lipnju ove godine kada je postao gradonačelnik pa ga vozi službeni vozač, a do tada je u prošloj godini uzeo 6439, a u ovoj 2164 kuna za troškove prijevoza. Šolićeva, pak, od Sabora “povremeno naplaćuje račun za taksi”, no nije poznato koliko. Osim Picule, i HDZ-ovci su voljni javnosti predočiti koliko su povrata novca od Sabora tražili za vlastiti prijevoz, no kako su nam jučer rekli, još nemaju kompletirane podatke. Inače, zastupnicima se po kilometru isplaćuju dvije kune. Još jedna od sivih i pravno nereguliranih zona zastupničkih naknada, od danas, nakon sjednice Odbora za izbor i imenovanja, bit će legalizirana i ograničena na tisuću kuna mjesečno po zastupniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close