Američki i hrvatski forenzičari udruženi protiv terorizma

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2015. u 21:59
Dragan Primorac i John E. Gerns/G. Jakuš/PIXSELL

Naglasak na edukaciji i razmjeni stručnjaka.

Ovo je velik iskorak u suradnji forenzičkih institucija SAD-a i Hrvatske  te u borbi protiv terorizma, bioterorizma i organiziranog kriminala.

Ovim su riječima predsjednik Američke akademije za forenzičke znanosti John E. Gerns i Dragan Primorac, čelnik Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS,) prokomentirali jučerašnje potpisivanje ugovora o višegodišnjih suradnji ovih institucija. Ugovor, pojasnili su, posebno definira suradnju na području znanstvenih projekata i edukacijskih procesa iz područja forenzičkih znanosti, kao i suradnju iz područja rutinske forenzičke prakse, u cilju veće povezanosti forenzičara.

"Poseban naglasak stavljen je na akreditaciju studijskih programa iz područja forenzičkih znanosti, međunarodnoj edukaciji i razmjeni studenata i nastavnika iz svih područja forenzike", pojasnio je Primorac. Svečanosti je uz Vedrana Mornara, ministra znanosti, nazočila  i Margareth Nardi zamjenica šefa misije iz Američkog veleposlanstva u Zagrebu, Moses Schanfield – pionir forenzičke genetike, Željko Horvatić, predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Tome Antičić ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Saša Missoni ravnatelj Instituta za Antropologiju i mnogi drugi.

Delegaciju je primila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula potporu suradnji AAFS-a i ISABS-a u borbi protiv međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala te zajedničkoj edukaciji forenzičkih stručnjaka SAD-a i Hrvatske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close