“Prilagodbu za euro RH mora odraditi u iduće dvije godine”

Autor: Tomislav Pili , 13. prosinac 2018. u 07:44
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Čelnik Erstea upozorio da nam vrijeme curi jer se očekuje ‘hlađenje’ globalnog gospodarstva.

Iako će banke uvođenjem eura osjetiti pad prihoda zbog gubitka mjenjačkih poslova, ulazak u eurozonu može hrvatskom društvu donijeti brojne dobrobiti, istaknuo je u utorak predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schöfböck.

“Put prema euru ne smije biti svrha samom sebi, već mora imati razlog, a to je prosperitet društva“, istaknuo je Schöfböck. Osvrnuvši se na kretanja u globalnoj ekonomiji, prvi čovjek Erste banke istaknuo je kako će se, po njegovu sudu, svjetsko gospodarstvo za dvije godine “ohladiti”, pa Hrvatska to vrijeme mora iskoristiti za ekonomsku prilagodbu radi ulaska u eurozonu. A što se tiče kretanja na domaćem gospodarskom planu, ove godine možemo očekivati rast BDP-a između 2,5 i 2,8 posto, istaknuo je direktor ekonomskih istraživanja Alen Kovač.

“Rastemo brže od Europske unije, ali i sporije od usporedivih država”, naglasio je. Kada je riječ o idućoj godini, ocjenjuje da će se zadržati pozitivne karakteristike hrvatskog gospodarstva, poput daljnjeg rasta priljeva novca iz europskih fondova, rasta investicija i osobne potrošnje. Međutim, 2019. naglašeniji će biti rizici koji redom dolaze iz inozemstva – trgovinski rat, brexit i pitanje talijanskog deficita. Stoga će iduće godine rast hrvatskog gospodarstva usporiti i doseći će između 2,5 i 2,6 posto. “Veseli nastavak fiskalne konsolidacije. Iduće godine očekujemo povrat investicijskog rejtinga Hrvatske kao krune fiskalne konsolidacije“, istaknuo je glavni ekonomist Erste banke.

Uz predstavljanje makroekonomskih prognoza, predblagdansko druženje Erste banka je iskoristila i za lansiranje nove platne aplikacije KEKS Pay. Aplikacija je rezultat rada internog startupa u banci, a opisana je kao “prvi pravi digitalni novčanik u Hrvatskoj”. Služi za prijenos novca na račune prijatelja ili obitelji, neovisno koje banke su klijenti, a omogućava i skupljanje novca u chat grupi. Funkcionira kao “financijski Whats App”, pa za prijenos novca nije potrebno otvoriti račun, već samo broj mobitela primatelja. Korištenje aplikacije potpuno je besplatno, kao i njezino preuzimanje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

>Korištenje aplikacije potpuno je besplatno, kao i njezino preuzimanje
a koliko kosta sam transfer novca?

obecanja poput onih za ulazak u eu-idemo brze jer ce vam sve biti bolje i ljepse.
stvarnost je da ce sve poskupiti barem 15%, kao sto je bilo svugdje gdje se je mijenjala nacionalna valuta u euro.
to barem nije tesko provjeriti.

New Report

Close