Iz vodnjanske pršutane stiže prvi domaći čips od pancete

Autor: Marta Duić , 11. siječanj 2022. u 07:30
Mikela Lisjak Buršić i njen suprug u obiteljskom su biznisu/PD

U biznisu su više od 20 godina, izvoze u Austriju i Sloveniju.

Pršutarna i Stancija Buršić iz Vodnjana u svoj je asortiman uvela suhomesnatu grickalicu, točnije istarski čipa od pancete. Inače, u pitanju je pršutana koja je krenula s radom 1994.godine, tada pod nazivom “Kod Milana”, a danas imaju šest zaposlenih i stanciju u kojoj nude jela bazirana na njihovim suhomesnatim proizvodima.

“Ideja za otvaranjem pršutane došla je kad je moj otac Milan, prestao raditi u velikoj tvrtki u Istri koja se bavila proizvodnjom, bio je to veliki pogon od skoro 30.000 pršuta godišnje, koji danas propada”, prisjetila se početaka Mikela Buršić Lisjak, čija je obitelj startala s ovim biznisom.

Krug rada
Kako kaže, sva proizvodnja je njihova, a na tržištu imaju pršut, pancetu, kobasicu, zarebnjak i špaletu (prednja svinjska noga) te suhomesnatu grickalicu, točnije čips od pancete. Kako dodaje Buršić Lisjak, u doba pandemije, kada je sve bilo neizvjesno na tržište su plasirali taj novitet.

“Odlučili smo malo modernizacije uvesti u tradiciju i napravili smo prvi istarski čips od pancete. To je zapravo i prvi suhomesnati čips u Hrvatskoj, naime, radi se od pancete, ne od krumpira s okusom.

Prodaja naših proizvoda ide naprijed, mijenjamo se i trudimo se približiti proizvod kupcu, a pri tome raditi sa srcem kako bi bili prepoznatljivi. Zadnje dvije godine bile su teške, ali naši kupci su zahvaljujući raznim kanalima prodaje uspjeli doći do svojih proizvoda i do nas.

U krugu imanja stvorili smo jedan krug rada. Startamo s pršutarnom i proizvodnjom, to nudimo u našem restoranu zajedno sa svim istarskim autohtonim jelima kao što su fuži,njoki, pljukanci maneštrom, kupusom i kobasicom, te špaletom giravolta.

1994.

godine s radom je krenula današnja Pršutarna i Stancija Buršić

Za kraj, nadovezujemo se s malim dućanom u kojem možete pronaći sve što Istra nudi – vino, rakije, med, maslinovo ulje, sir i naše proizvode˝, ističe Buršić Lisjak.

Zadnjih deset godina krenuli su u novu avanturu- naime odlučili su špaletu vratiti na stolove. Kako objašnjava, u pitanju je jelo koje se tradicionalno spremalo za Uskrs.

“U našem kraju ona se sprema tako da se polusuha reže. malo deblje od pršuta te se okreće na toplom maslinovom ulju i zalije malvazijom i teranom- to je špaleta giravolta. Željeli smo vratiti tradiciju, pokazati mladima koliko je to jednostavno jelo, a može biti spremljeno na različite načine.

I tako svaki Uskrsni ponedjeljak već deset godina spremamo na našem imanju cjelodnevnu manifestaciju koja nudi od 6-8 vrsta jela po promotivnim cijenama te besplatan program za djecu i odrasle˝, kaže Buršić Lisjak.

U zimskim mjesecima obitelj Buršić ima veća ulaganja, od obnove, do uvođenja novih tehnologija, sirovina ili organiziranja edukacije.

Njihovi proizvodi mogu se naći u specijaliziranim i delikates trgovinama poput trgovina mini mljekara Veronika u Rijeci i Zagrebu, Grga Čvarak u Zagrebu, trgovine Vesna Loborika, a surađuju i s trgovinom delikatesama koja se nalazi u samom centru Beča. Ipak, kako tvrdi Buršić Lisjak, u ovo moderno doba najviše proizvoda šalju upravo na kućne adrese kupaca.

U Stanciji Buršić nude autohtone istarske proizvode/PD

Butik pršuta
Iako im je glavni fokus na domaćem tržištu te na kvaliteti, a ne na kvantiteti svoje proizvode izvoze u Austriju i Sloveniju. Kako otkriva Buršić Lisjak plan im je da se kroz dvije godine ciljano okrenu prema vanjskim tržištima, a s nekima su već startali pregovore.

“Plan nam je od pršutarne stvoriti jedan ‘butik’. Naši susjedi Talijani imaju tu dozu hrabrosti i ljepote, a budući da sam završila za dizajnera interijera, cilj mi je stvoriti pršutarnu i proizvodnju koja neće imati samo dobre okuse već i ljepotu.

Zamislite da kroz velike prozore gledaš proizvode koji vise i suše se, možeš izabrati što želiš kušati ili kupiti, a sve to radiš iz neke udobne fotelje ili kauča, onako, baš kao doma.

Jednostavno, želim okrenut taj svijet proizvodnje u nešto s ukusom i guštom. Uz to, najveći plan nam je zadržati tradiciju˝, poručuje za kraj Buršić Lisjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close