Iz Čeminca prve velike pošiljke jabuka za Konzum

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2006. u 06:00

Baretid je prije pet godina u maloj baranjskoj općini imao četiri hektara jabuka, sad ih je 30, a planira se sadnja još sto hektara

ČEMINAC – Budući da Hrvatska proizvodi tek trećinu vlastitih potreba za jabukama, posao iz male baranjske općine Čeminac mogao bi poslužiti kao uzor za poticana ulaganja.
Projekt plantažnog uzgoja jabuka i gradnja hladnjače obiteljskog gospodarstva Vesne Bašić i osječke tvrtke Baretid izniknula je 2001. usred žitarica na četiri hektara. Danas se plantaža jabuka prostire na 30-ak hektara i planira se daljnja sadnja, što je bio poticaj za još nekoliko poljoprivrednika u općini Čeminac koji će zasaditi jabuke. Procjenjuje kako će za nekoliko godina trebati još jedna takva hladnjača, a sadašnjih 30-ak hektara Baretidovih povećalo bi se i za još 100-tinjak hektara jabuka. “Do sada smo u plantažu i hladnjaču uložili 14 milijuna kuna što vlastitih, što kreditnih sredstava i sada nakon što je u svibnju otvorena hladnjača ubiremo plodove velikih ulaganja. Upravo traje pakiranje prve ozbiljnije pošiljke jabuka za najveći domaći maloprodajni lanac – Konzum”, rekao je jedan od suvlasnika, Zlatko Boras. Kako ističe, jabuke su i do sada prodavali Konzumu, ali posredno, a sada je dogovorena kontinuirana isporuka prvoklasnih baranjskih jabuka. Kako je Konzum zahtjevan kupac, voće i povrće na njihovim policama mora zadovoljavati visoke kriterije, što je upravo slučaj s čeminačkim jabukama. U uvjetima koji vladaju u ULO komorama jabuku možemo čuvati i do dvije godine jer je u komorama po ULO režimu dva posto kisika, tri do četiri posto ugljičnog dioksida, a ostalo je dušik. Nakon što se izvadi iz ULO komore, jabuka ima karakteristike svježe ubrane, dodaje Boras.
U ULO-komorama može se čuvati 1200 tona jabuka, dok u običnim hladnjačama stane još daljnjih 200 tona. Samoj isporuci prethode opsežni poslovi pripreme, na kojima radi deset djelatnica zaposlenih na određeno vrijeme, dvojica stalnih zaposlenika s područja Općine Čeminac, kao i djelatnici spomenutih tvrtki, suvlasnika hladnjače i 30-ak hektara plantaža u okolici Čeminca. U hladnjači su smještene i jabuke još nekih baranjskih proizvođača jabuka, a tek nakon iduće berbe hladnjača će biti puna jabuka jer voćnjak pod puni urod dolazi ove godine. Prošle godine urod je nešto podbacio zbog oborinskih voda, a nadamo se da tako neće biti ove godine, kaže Boras. Inače, sukladno politici poticanja domaće poljoprivredne proizvodnje prije ulaska u EU Hrvatska je predvidjela sadnju dodatnih 15.000 hektara vinograda i 14.000 voćnjaka. Projekt je, pokazuju iskustva, isplativ je, među ostalim, na hrvatskom tržištu nedostaje kvalitetnih jabuka pa su u Čemincu odabrali najtraženije sorte Idared i Greny Smith.

Komentirajte prvi

New Report

Close