Zadarska tvrtka HSTec nastavlja tradiciju SAS-a

Autor: Darko Bičak , 22. kolovoz 2019. u 08:06
Mladen Šarlija, direktor i predsjednik Uprave tvrtke sa suradnikom

Trojica inženjera su u pogonu posrnuloga SAS-a pokrenuli tvrtku HSTec koja zapošljava 90-ak radnika i ima prihod od 70 mil. kuna.

Na "razvalinama" zadarskog SAS-a, nekad globalno poznate tvornice specijalnih alatnih strojeva, nastala je tvrtka HSTec koja je preuzela dio njihove slave te je danas u svijetu prepoznata po svojim sofisticiranim motorima i robotizaciji.

Naime, prije 22 godine u jednom pogonu bivšeg SAS-a trojica inženjera – Željko Goja, Mladen Šarlija i Frane Marasović, pokrenuli su tvrtku HSTec (High Speed Technique) te usavršili proizvodnju visoko brzinskih motora za alatne strojeve koji obrađuju dijelove u autoindustriji.

Veliki izvoznik
Kako pojašnjava Mladen Šarlija, direktor i predsjednik Uprave tvrtke, danas je HSTec u samom vrhu svjetske proizvodnje visoko brzinskih motorvretena za alatnu industriju i robotizacije za različite aplikacije i industrije, te slovi za stabilno rastuću kompaniju koja je većinom orijentirana na izvoz. Tvrtka izvozi 85% proizvoda i usluga te je prisutna na zahtjevnim tržištima diljem Europske unije, SAD-a…

Glavni kupci HSTec-ovih proizvoda uz autoindustriju, dolaze iz staklarske, ljevačke te prehrambene industrije.  "Posljednjih nekoliko godina provodimo više projekata, od izgradnje proizvodno-poslovnih prostora, do projekata razvoja novih proizvoda čija je ukupna vrijednost oko 14 milijuna kuna. Učinci tih projekata, koji su sufinancirani iz EU sredstava, višestruki su: od povećanja zapošljavanja i povećanja prihoda od prodaje, preko proširenja proizvodnih prostora i poboljšanja uvjeta rada pa sve do jačanja razvojnih kapaciteta te posljedično i rasta ugleda tvrtke", ističe Šarlija.

 

18,5 milijuna

kuna iznosile su ukupne investicije HSTec-a, uz potporu EU-a

Kao jedan od značajnijih izvora za povlačenje EU sredstava svakako i tu se pokazala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za čije je otvorene pozive i programe HSTec aplicirao nekoliko projekata i time potaknuo investicije od ukupno 18,5 milijuna kuna.

Kroz programe Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu, Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu te PoC7, HAMAG-BICRO je zadarskoj tvrtki dodijelio gotovo šest milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Daljnji rast
Investicije su im omogućile rast poslovanja, a kao rezultat povećanja narudžbi i ostvarivanja novih partnerskih suradnji, HSTec je povećao i zapošljavanje, a do 2022. planiraju, uz postojećih 90-ak, zaposliti 14 novih djelatnika. Tvrtka je lani imala prihod od 70 milijuna kuna te dobit od 9,2 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close